Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Seniori

Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä

MARKKINATALOUS ON HYVÄ renki, mutta huono isäntä. Tämä vanha sanonta sopii erinomaisen hyvin sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen.

Me emme saa sallia sitä, että joku pyrkii saavuttamaan taloudellista hyötyä vaarantamalla ihmisen terveyden ja turvallisuuden. Jokaiseen havaittuun epäkohtaan on puututtava välittömästi ja määrätietoisesti.

Havaituista hoidon ja hoivan virheistä on seurattava tuntuvia rangaistuksia. Tämän tulee koskea niin julkisia, yksityisiä kuin kolmannen sektorinkin toimijoita.

Ongelmajätettä?

Osallistuin tänään Kaarinan Säde - senioreiden perhekodin avajaisiin. Perhekodissa on sama idea kuin S.O.S. lapsikylissä: hoitajat toimivat perheinä vanhuksille ja sama hoitaja sekä "perheen" neljä vanhusta asuvat samassa kodissa yhdessä, aivan kuin omaishoitajat läheistensä kanssa 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa. Sillä erotuksella, että vanhukset eivät ole hoitajan läheisiä - vielä.

Ripaus lisää elämänlaatua

Kun ihminen tulee vanhaksi, niin nyky-yhteiskunnassa hän muuttuu toimivasta subjektista toimenpiteiden kohteeksi. Päätökset siitä mikä on hyväksi vanhukselle tehdään kaukana omasta elinpiiristä.

Tiedetilalla Keuruulla järjestettiin Grundtvig oppimiskumppanuuteen (Mobile 50+-) kuuluva kansainvälinen kokous, jossa aiheena olivat mobiililaitteen senjori-ikäisten käytössä. Pidin siellä seuraavanlaisen avajaispuheen:

Miksi?

Miksi seniori-ikäisen pitäisi käyttää tietokonetta?

Onko syy tekstin kirjoittaninen? – ei.

Onko tarve käyttää pankkipalveluja? - ei.

Seniorit, tietokoneet ja elektroniikka

 

Usein kuulee sanottavan, että ikäihmiset eivät ole pysyneet mukana yhteiskunnan kehittymisessä – tällä tarkoitetaan lähinnä tietokoneiden ja internetin käyttöä. Ollan kuulemma liian vanhoja oppimaan uusia asioita. Itse asiassa keskustelun lähtökohtana on olettamus, että tietokonetaitojen saatikka elektroniikan käytön opettaminen vanhuksille on lähes mahdotonta.

 

Seniori lopetti työnteon 83-vuotiaana ja on nyt pitkässä hoitojonossa?

Kirjoitan tämän yhden ystäväni puolesta, joka on ikänsä tehnyt töitä ja maksanut veronsa. Hän on pyörittänyt pientä ja vaatimatonta tuontiyritystä. Tuonut Espanjasta Suomeen, Venäjälle ja Balttianmaihin. Liikevaihto ja –voitto on ollut vaatimaton, mutta pienikin lisätulo 700€ lesken eläkkeeseen on ollut tuiki tarpeellinen.

Hänen pieni yrityksensä on Suomessa ja maksanut tunnollisesti verot Suomeen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä