Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta koulukuljetukset

Lasten oikeudet turvalllisiin koulukuljetuksiin puidaan vihdoin oikeudessa!

Syksy 2017 on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Itse asiassa koko perheemme mieleen. 

Heti elokuusta, kiitos Espoon kaupungin koulukuljetusten kilpailutuksen lopputulemana, toisen lapsemme koulukuljetukset siirtyivät yhtiölle nimeltä Kajon Oy. 

Järkytyin. Tiesin entuudestaan, että yhtiöllä oli ollut mm. naapurikaupunki Helsingissä suuria ongelmia erityislasten koulukuljetuksissa.

Kun lakitekstin kirjoitus menee pieleen

Olen viime aikoina perehtynyt perusopetuslain pykälään 32 koulukuljetuksista. Tapaus on opettava esimerkki siitä miten lakitekstin kirjoittaminen voi epäonnistua, ja seurauksena on hukkaan heitettyä aikaa vielä vuosien jälkeenkin.

Perusopetuslakia muutettin 2003 annetulla esityksellä. Tarkoituksena oli ilmeisesti tarkentaa esiopetuksen oppilaiden oikeuksia koulukuljetukseen. Lakitekstiin tämä oikeus kuitenkin päätyi sanoilla:

Voisiko koulukuljetuksen järjestää paremmin?

Lapseni aloitti esikoulun. Koska asumme yli viiden kilometrin etäisyydellä esikoulusta, on lapseni oikeutettu maksuttomaan koulukuljetukseen. Ainakin meillä kunta on järjestänyt kuljetuksen bussilla, jolla kulkevat kaikki alueen koululaiset. Ei kovin mukava juttu esikoululaisen kannalta, sillä opetus alkaa vasta 45 minuuttia bussin perillesaapumisen jälkeen.

Laki ja sen toteutuminen

 

On alkanut koulut ja monilla teillä liikkuu pieniä ekkuluokkalaisia intoa täynnä uuden asian edessä. Lapsi ei ole aina oppinut kulkemaan pitkiä matkoja kovasti liikennöivillä teillä, joita on paljon ylitetävä, matkalla opinahjoon kaupungeissa.

Miksi kuitenkin laki, jonka pitäisi kohdella kaikkia kansalaisia yhdenvertaisesti, ei tässäkään asiassa toteudu? Kun koulukuljetuslaissa on määritelty, että "alla 5km matkalle kodista kouluun, ei tarvitse koulukuljetusta järjestää, ellei siinä ole erityistä vaaraa lapsille."

Koulukuljetukset ja niiden kustannusten kasvu

Koska rakenteelliset muutokset ja uudistukset ovat liki mahdottomia kunnissa toteuttaa etsitään säästöjä muualta. Salo on viime vuoden rustaillut kunnan raamattua eli hallintosääntöäänja koittanut täten uudistaa organisaatiotaan, keventää hallintomalliaan, laihoin tuloksin. Trendisanaa rakennemuutos käyttäen on monipolvinen hallintomalli Mooseksen käskyjen lailla kiveen hakattu ja sementtiin upotettu, hallinnon keventäminen ja siitä johtuva paperinveivaus tasojen yksi ja kuusi välillä tulee jatkumaan. Varsinkin kun vaaleja taas pukkaan ja huoli äänestäjistä nousee taas pintaan.

Koulukiusaamisesta Armi Lehdolle.

Armi Lehto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan otsikolla  "Koulukiusaamisen helvetti". Olen toiminut monia vuosia sovittelijana Seiskan Sovittelijat ry:ssä, joka sovittelee koulukiusaamisia Kouvolan alueella. Allekirjoitan täysin otsikon sanat, koulukiusaaminen voi olla pahimmillaan  täysi helvetti sen sen kohteeksi joutuneelle. Se jättää arvet vahvimmillekin koko tulevan elämän ajaksi, joistakin ei koskaan enää tule täysipainoisia yhteiskuntamme jäseniä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä