Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Iskander -ohjukset

Venäjä rakensi uudet ydinasevarastot kiinni Suomen ja Norjan rajaan

Suomessa monet ajattelevat, etteivät ydinaseet kosketa meitä. Ne ovat suurvalta-aseita, jotka koskevat vain suurvaltoja emmekä voi niihin juurikaan vaikuttaa.

Suomessa ei ole ydinaseita, joten tuskinpa tänne Venäjäkään ydinasein hyökkää, on monen mielipide. Ydinaseiden muodostama sotilaallinen pelote on Suomessa asia, josta ei parane keskustella. Sama poliittinen kulttuuri on myös Ruotsissa, muttei esimerkiksi Nato-maa Norjassa.

Venäjän lähialueittemme Iskander-ohjustukikohdat esittelyssä

Tämä kirjoitus on tarkoitettu lähinnä sotilasasioista syvällisemmin kiinnostuneille. Kaikkien ei siis ole syytä edes yrittää lukea tätä blogikirjoitusta ja tuottaa itselle pettymystä ajan turhasta kuluttamisesta.

Venäjällä on lähialueillamme kaksi Iskander-ohjustukikohtaa, toinen on Laukaassa ja toinen Kaliningradissa.  Suomessa käytetään Venäjän Laukaasta (Луга, Luga) suomalaisittain nimitystä myös Ylä-Laukaa, jolla olemme halunneet erottaa venäläisen kaupungin keskisuomalaisesta Laukaan kunnasta. Käytän tässä kirjoituksessa tuosta venäläiskaupungista nimitystä Laukaa.

Estääkö Venäjä Suomea hankkimasta pitkän kantaman ohjuksia?

MTCR-sopimus (Missile Technology Control Regime) on sopimus, jolla rajoitetaan ohjustekniikan siirtymistä sopijamaista muihin maihin. Sopimus koskee ballistisia ohjuksia ja risteilyohjuksia. Sopimuksen on tällä hetkellä allekirjoittanut yhteensä 34 maata mukaan lukien myös Yhdysvallat ja Venäjä.

Venäjä: Sormet pois Ukrainasta !

Venäjä ilmoittaa siirtävänsä Iskander -ohjuksia Kaliningradiin. Syyksi sanotaan Naton suunnittelemaa Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmää. Venäjä on samanaikaisesti käynyt neuvotteluita Ukrainan kanssa, maan horjuessa parhaillaan Eu:n ja Venäjän vapaakauppasopimuksen välillä.

Lähes samanaikaisesti ohjuksien siirron kanssa Venäjä ilmoitti auttavansa Ukrainaa alentamalla kaasun hintaa roimasti, sekä tukevansa maan taloutta yli 11 miljardilla eurolla. Halvempi kaasu ja 11 miljardia ovat asioita, jotka kenties saavat vaakakupin Ukrainassa kallistumaan Venäjän puolelle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä