Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Ilmastonmuutos

Ilmastovouhotus ahdistaa - malttia ja harkintaa tarvitaan

 

Ilmastonmuutosta vastaan pitää taistella viisaasti. Ei niinkuin Suomessa Sipilän hallitus, siis Kepu, Kokoomus ja Siniset tekee.  Eikä varsinkaan niinkuin Vihreät, Sdp, Vasemmistoliitto ja Rkp tekee.

 

Lakkoilevat nuoret: laittakaa avoin kirje liittokansleri Merkelille

 Euractiv-verkkolehdelle on vuodettu tietoja, että Saksa on yhdessä Puolan, Unkarin ja Tsekin kanssa irtaantumassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteesta. Merkel ei myöskään ole valmis sitoutumaan EU-komission strategiseen tavoitteeseen päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Nuoret haluavat aikuisten kantavan vastuunsa

Maailmanlaajuista koululaisten ilmastolakkoa on kritisoitu siitä, miksi nuoret eivät tee muuta kuin osoittavat mieltään. Suomessa nuoria on neuvottu tekemään jotain konkreettista asiansa hyväksi kuten istuttamaan metsää. Toisaalta ymmärrän ehdotuksen idean, että jotain näkyvää on tehtävä ja jokaisen on toimittava, mutta se ei ole se vastaus jonka nuoret haluavat. He haluavat poliittisia päätöksiä ja tekoja, jotka oikeasti vaikuttavat. He haluavat, että poliitikot kantavat vastuunsa, eikä se toteudu sillä että nuoret istuttavat metsää.

Valkoinen, keski-ikäinen heteromies etsii äänestäjää

Minulla on pulma. Olen ehdokkaana eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiirissä, mutta olen havainnut sopivien äänestäjien löytämisen tämän vaalikevään keskeisten teemojen kautta mahdottomaksi. Teemat eivät vain mitenkään sovi profiiliini.

Lentolakko on hyödytön

Taas se tapahtui, kommenttini pompsahti kirjoitukseksi. Tällä kertaa kyse on lentolakkoilusta. Kysymys kun kuuluu riittääkö yhden tai parin ihmisen lentolakko? Oikeasti? Lentokone on joukkoliikenneväline, vaikka matkustamo olisi vajaa se lentäisi reittiään silti. Tehokkaimmin lentokoneista päästäisiin eroon kun kielletään lakkautetaan kaikki lentokentätä. Sitten vain on kannettava vastuu sen päätöksen seurauksista enkä voi sanoa että kaikki seuraukset olisivat hyviä tai miellyttäviä. Ehkei se ole niin kannatettavaa ja herkullista kuin miltä kuulostaa.

Menin lentolakkoon!

https://twitter.com/JuhaniLunden?lang=fi

Lyhyestä virsi kaunis.

Katselin Skavlan talkshowta, vieraana Greta Thunberg. Olin kuullut hänestä, mutta aika vähän. Tajusin hänen erikoislaatuisuutensa. Minua harmitti kun yleisö hörähteli. Hän vain hymyili.

Naurakaa pois, mutta ohjelma teki minuun suuren vaikutuksen. Voisi jopa sanoa, että sattumalta ohjelman ääreen istahtaminen oli sen takana, että päätin lähteä ehdolle eduskuntaan. Mitään muutosta ei saa aikaan, jos ei itse vaikuta siihen suuntaan. Tämä ajatus alkoi yhä voimistua päässäni.

Hesari lietsoo ilmastopaniikkia

 Hesari jatkaa valitsemallaan ilmastonmuutoshysteerisellä linjallaan. Niinpä jatkan minäkin näiden Hesarin kirjoitusten ruotimista.

Pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio kirjoittaa pääkirjoitusaukeamalla kolumnissa ”Merkintöjä” ilmastonmuutoksesta näkökulmana ajan loppuminen kesken ilmastonmuutostaistelussa. Hesarihan on puolensa valinnut ja sen voi määritellä olevan Pariisin ilmastosopimuksen mukainen, jossa tavoitteena on rajoittaa maapallon lämpeneminen 1,5 asteeseen ja toimenpiteisiin on aikaa pari kymmentä vuotta tai muuten meille käy huonosti.

Lopettakaa koheltaminen

Tanssi hiilidioksidihumppaa tai ei kannattaa katsoa tämä Mika Anttosen lyhyt esitys : mittasuhteet aukenevat.

https://youtu.be/0eXexAKnV1k

Ilmastovouhotus - mitä sen jalkoihin jää?

Näinä aikoina ei juuri tule vastaan päivää, ettei keskusteltaisi tavalla tai toisella ilmastosta ja ilmastonmuutoksesta.

Herää kuitenkin kysymys, mitä tällä ylenmääräisellä vopuhotuksella peitellään? Kun vain yhteen asiaan keskitytään, monta muuta seikkaa kun jää auttamattomasti vaille huomiota.

 

Ensimmäisinä omaan mieleen nousevat

*vähävaraisten asema nyt ja tulevaisuudessa

*velkaantuneiden ongelmat, miten niihin puututaan

*sisäilmaongelmat ja sisäilmasairaat

*vammaiset ja vammautuneet

 

Vaatehävikin vähentäminen on loistava tapa torjua ilmastomuutosta

Iäkkäät ihmiset ovat tottuneet tulemaan vähällä. He eivät ole jatkuvasti ostamassa uutta, vaan ovat valmiita parsimaan vaikka sukat Tellervo Koiviston malliin. Nuuka elämäntapa säästää rahaa ja on samalla ekologinen. Meillä nuoremmilla ikäluokilla on tapana ostaa aina vain uusia vaatteita vanhojen hieman repsottaessa. Käsi sydämelle - kuka alle kuusikymppinen on parsinut sukkansa? T-paidat lentävät roskikseen pienenkin reiän ilmetessä, ja pian ketjukaupoista ostetaan parilla eurolla uusi hikipajasta tehty tuote. En ole itsekään syytön moiseen. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä