Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Veroprosentti

Olisitko valmis luopumaan ansiotuloveroprogressiosta?

Ansiotulojen verotus on Suomessa progressiivista (kuvaliite), sillä seurauksella, että yli 40000 euroa ansaitseva viidennes maksaa 96 prosenttia ansiotuloveroista (VU 12.18.2018). Käppyrästä voi tarkistaa, että veroprosentti lähtee noilla tienoilla 30 prosentista ylöspäin.

Espoolaisten veroja voidaan alentaa

Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia. Espoo voisi olla tästä hyvä esimerkki. Espoo voisi myös pitää valtuuston vuonna 2009 kuntalaisille antaman lupauksen, että vuoden 2010 kuntaveron korotus 17.75 prosenttiin oli vain vuoden kestävä väliaikainen kiristys.

Kuitenkin Espoon valtuusto on rikkonut 2009 antamansa lupauksen. Valtuusto on 2013 jopa kertaalleen korottanut veroastetta lisää, aina nykyiseen 18.00%:iin. Nyt punavihreä rintama haluaa jatkaa samalla tiellä, ja vaatii verorasitusta entisestään ylös.

Ulkomaalainen maksaa enemmän veroja

En juurikaan viitsi tiirailla nytkin ajankohtaisia tulokalentereita, mutta kun Lapin Kansassa oli listattu maakunnan 15 suurinta veronmaksajaa ja heidän veroprosenttinsa, niin kiinnostukseni heräsi. Listalle mahtuu yksi ulkomaalainen, jonka veroprosentti on selkeällä erolla korkein.

Lappilaisista eniten veroja maksoi vuonna 2015 yrittäjä Harri Eskelinen, 1 855 914 euroa ja hänen veroprosenttinsa oli 33,9. Suomeen tullut Alan Michael Delaney maksoi veroja 289 471 euroa veroprosentin ollessa 51,6. Delaney toimii Boliden Kevitsa Miningin toimitusjohtajana.

Verotus: eläkkeet vs. palkat

Eläketulojen veroprosentti on korkeampi kuin vastaavansuuruisten palkkatulojen. Oikeudenmukaista? Sitä on moni kysynyt, viimeksi julkisuudessa Kari Uotila eduskunnan kyselytunnilla 29.9.2016 varapääministeri Timo Soinilta. Timo Soini ei vastannut kysymykseen. Hänen ja muiden vastaamattomuus antaa ymmärtää, että he hyväksyvät asian tilan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä