Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Työeläkerahastot

Eläkeläisten kaltoinkohtelu riittää!

Eläkkeiden ostovoiman jatkuva heikkeneminen - tämä asia kaihertaa ja suututtaa eläkeläisiä ja valveutuneita kansalaisia.

Sotien jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien eläköityminen ja eläkerahastojen riittävyys huolestuttivat Lipposen hallitusta, joka päätti taittaa eläkkeiden indeksin tilapäisenä poikkeuksena vuonna 1996. Tämä tilapäisyys on kestänyt yli 20 vuotta!

Talousmies Paavo Jauhiainen on laskenut, että vuodesta 1996 asti eläkkeellä olleelle on syntynyt 31,8 % palkkakuoppa. Hirmuinen esimerkki, tällaista ei kukaan tolkun ihminen voi hyväksyä.

Tulevat työeläkkeet pienenevät, mutta eläkerahastot kasvavat

Vallitseva keskustelu eläkeindeksin muuttamisesta on herättänyt nuorissa pelkoa eläkkeitten maksuvalmiuden säilymisestä myös silloin, kun he siirtyvät eläkkeelle. Huoli on jo todistettu turhaksi muutenkin, mutta tässä vielä eräs näkökohta asiaan.

Eläketurvakeskuksen laskelma: rahastoissa 1 520 miljardia euroa 2080!?

Eläketurvakeskuksen yksikönpäällikkö Heikki Tikanmäki väitti (HS Mielipide 4.3.) minun antavan harhaanjohtavan kuvan ETK:n laskelmista koskien palkkaindeksin palauttamista työeläkkeisiin.

Ensinäkin, Eläketurvakeskus tekee arvokasta työtä asiantuntijaorganisaationa ja tietojen tuottajan suomalaisesta eläketurvasta. Sen pitäisi pysyä tässä tehtävässä, eikä ottaa eläkepoliittista kantaa eturistiriidassa, jossa eläkerahastoja yhä paisuttavat tahot ovat eläkeläisiä vastaan.

Asiantuntijana eläkepolitiikan kentällä

 

Kimmo Kiljunen kirjoittaa (mm. US puheenvuorot 28.2. ja 22.2.) ja puhuu ahkerasti johtamansa Suomen Senioriliikkeen indeksialoitteen puolesta. Viimeisimmässä kirjoituksessaan hän esittää, että minä olen Talouselämässä (27.2) kirjoittanut ”häkellyttävän poliittisen puheenvuoron kätkeytyen asiantuntijan kaapuun” ja että olen valinnut puoleni ”eturistiriidassa, joka vallitsee eläkerahastoja paisuttavien ja eläkesäästöjään peräävien välillä”.

Eläkevarojen käyttö tarkempaan syyniin

Viimeaikainen eläkekeskustelu on nostanut esiin muutaman eläkevarojen käyttöä koskevan kysymyksen:

- onko totta, että eläkevakuutusyhtiöitten vuosittainen "eläkevarojen hoitokustannus" on noin 500  miljoonaa euroa?

-onko totta, että kustannuksiin ennakoidaan lähiaikoina tarvittavan 50 miljoonaa lisää?

-mihin muuhun eläkerahoja käytetään, kuin eläkkeitten maksuun, rahastointiin, ja kustannusten kattamiseen?

-kilpailevatko eläkevakuutusyhtiöt "sieluista" , eli maksavat yrityksille siitä, että saavat ne asiakkaikseen?

Suomen JÄTTIMÄINEN Eläke-Puhallus

Huonosti Vointi Suomi!

185 Miljardia, ja yli, siis TUPLASTI Suomen valtionvelka, on suomalaisten maksamia eläkerahoja yksityisten yhtiöiden eläkerahastoissa (Huom. Kaikki eläkeyhtiöt ovat yksityisiä yhtiöitä jotka omistavat pörssikeinottelijat), jotka puolestaan on sijoitettu enimmäkseen ulkomaille(siirretty turvaan). 

Eläkerahastojen käyttö

Valtavien eläkerahostojen käyttämisestä kaipaa keskustelua toimittaja Marko Junkkari Helsingin Sanomissa (25.2.2016 sivu A4).  Mitä keskustelemista siinä on - käytetään eläkerahostoja siihen tarkoitukseen mihin ne on kerättykin: eläkkeisiin. Edes osa rahastojen tuotosta.
Sen sijaan keskustelun tarvetta olisi siitä miksi lakisääteisen työeläkejärjestelmän toteuttamiseen tarvitaan niin monta eri työeläkeyhtiötä ja vielä TELA. Tällä sektorilla olisi tarvetta byrokratiatalkoisiin.

Eläkevarannot käyttöön Suomen hyväksi

Entinen poliitikko ja nykyinen Työeläkevakuuttajat TELAn nykyinen toimitusjohtaja Suvi Anne Siimes antoi tämän aamuisessa ykkösaamussa ymmärtää, että eläkevarantoja on edelleen kasvatettava, jotta ne riittävät eläkemaksuihin. Samalla Siimes unohti -varmaan tahallaan- kertoa, että eläkevarantojen sijoitustuotot kasvattavat eläkerahastoja paljon yli sen tarkoituksen, mihin varoja kerätään.

Miksi eläkevaroilla ei piristettäisi Suomen kansantaloutta?

Sunnuntain 4.1. Lapin Kansassa oli erinomainen juttu suomalaisten työeläkkeiden sijoittamisesta. Jutun mukaan eläkerahoja on sijoitettu miljardien eurojen edestä esimerkiksi Aasiaan, mutta mistään ei saa tietoa, mihin maihin ja paljonko. Vuosien mittaan Suomessa on kerätty huikea summa eläkevaroja rahastoihin, syyskuun lopussa summa oli peräti 171,7 miljardia euroa. Näistä varoista noin 27 % eli 45,6 miljardia on sijoitettu Suomeen, 25 % eli 43,5 miljardia muualle euroalueelle ja 48 % eli 82,5 miljardia euroalueen ulkopuolisiin maihin.

Työeläkerahastojen varat käyttöön lieventämään kansantalouden pudotusta?

Suomen talouden kehityksestä tulee jatkuvasti huonoja uutisia. Yksityisen sektorin irtisanomis- ja lomautusuutiset ovat lähes jokapäiväisiä - lisäksi moni yrittäjä lopettaa kaikessa hiljaisuudessa, kun toiminta ei ole enää kannattavaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä