Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Sipoo

Ruotsin kielen suosio selvitetty Sipoossa

Sipoossa käsiteltiin jo vuonna 2009 valtuustoaloitetta, jossa vaadittiin, että ruotsin opiskelu suomenkielisissä kouluissa alkaisi jo kolmannelta luokalta. Asiasta päätettiin tehdä kysely Sipoonlahden koulussa, ja lopputulos oli karu:

Christel Liljeström vie propagandan uudelle tasolle

Sipoon RKP:n puuhanainen Christel Liljeström haluaa Sipooseen Raaseporin mallin, jossa estetään suomenkielisiä oppilaita valitsemasta englantia ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi ja pakotetaan heidät opiskelemaan ruotsia jo ensimmäiseltä luokalta lähtien. Liljeströmin näkemykset on poimittu YLEn uutisesta.

 

Vielä Sipoon kielialoitteesta

Sipoon RKP:läinen valtuutettu Christel Liljeström perusteli Sipoon Sanomissa 18.12.2014 aloitettaan tehdä toisesta kotimaisesta pakollinen A1-kieli. Liljeströmin perustelut ovat ne samat iänikuiset ja kauan sitten kumotut. Koska hän – kuten näköjään kukaan muukaan RKP:ssä – ei lainkaan seuraa kielipoliittista keskustelua, käsittelen tässä vielä uudestaan hänen perustelujaan.

 

Christel Liljeströmin perustelut pakon aikaistamiselle

 1. ”Monikielisyys on rikkaus.”

Sipoon ei pidä lähteä Raaseporin linjalle

Sipooseen ajetaan kunnanvaltuutettu Christel Liljeströmin (RKP/SFP) johdolla Raaseporin mallia, jossa toinen kotimainen kieli aloitettaisiin jo ensimmäiseltä luokalta – pakollisena. Käytännössä siis suomenkieliset oppilaat eivät saisi enää valita englantia ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi, niin kuin suurin osa on tähän asti tehnyt.

Sipoo muuttaisi Keski-Uudenmaan kaksikieliseksi

Tällä hetkellä kahdeksan Keski-Uudenmaan kuntaa valmistelee kuntaliitosselvitystä. Sipoo on joukon ainoa kaksikielinen kunta, ja sen myötä koko suuresta kaupungista tulisi kaksikielinen. Verrataanpa havainnollisuuden vuoksi ”kasikuntien” ruotsin- ja venäjänkielisten määriä toisiinsa.

 Ruotsinkielisten suhteellinen osuus ja lukumäärä kasikunnissa Wikipedian kuntasivujen prosenteista ja väkiluvuista (vuoden 2013 lopun tilanne) laskettuna:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä