Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Putinistit

Newsweek, reserviläiskirjeet ja myrsky vesilasissa

Suomessa kannattaa tänä päivänä seurata turvallisuuspoliittista keskustelua lehdistössä, sosiaalisessa mediassa ja blogeissa, sillä se on kutonut kuluneen reilun vuoden aikana eteemme varsin kummallista seittiä. Se on karua tarinaa muun muassa oikeamielisistä ja väärämielisistä, vaikka mielipiteen perusteella ei meillä ketään pitäisi tuomita. Se on tarinaa, joka sopii äärimmäisen huonosti yksiin sen kanssa, millaiseksi moni meistä kuvittelee länsimaisen arvopohjan.

Vapaakaupan vastustajat Venäjän asialla? (HS 26.3.)

Helsingin Sanomien eilinen pääkirjoitus työnsi ainakin allekirjoittaneen lounaskahvit väärään kurkkuun.

Paavo Raution aluksi sinänsä asiallinen analyysi Euroopan poliittisesta ilmapiiristä kipristyy loppua kohden melkoiseksi propagandaksi:

Kenen joukoissa seisot, suomenvenäläinen?

"Suomessa on yli 20 000 venäläistä, joilla on kaksoiskansalaisuus. Uhka Venäjän armeijaan joutumisesta koskettaa heistä satoja, jopa tuhansia. Jos panssarit jyrähtäisivät syöksyyn ja ohjukset lentelisivät rajan yli, kumman joukoissa kaksoiskansalaiset haluaisivat taistella? Voisiko suomalaista rykmenttiä johtaa suomenvenäläinen? Haluaisiko Kouvolassa syntynyt kaksoiskansalainen marssia idästä kohti Suomen rajaa? Mutta voisiko Putin määrätä Suomessa syntyneen nuoren miehen taistelemaan lapsuuden kavereitaan vastaan?

Putinistit valehtelevat Suomessa ja Venäjällä

Natsi-Saksan propagandajohtaja Joseph Göbbels totesi aikoinaan jotenkin tähän tapaan, että "mitä suurempi valhe, sitä paremmin se menee perille".

Samaa periaatetta noudatettiin myös Neuvostoliitossa ja nyt uudelleen putinistien hallitsemalla Venäjällä.

Toki putinistit ymmärtävät, että homma toimii vain silloin, kun estetään tosiasioihin perustuvan tiedon levittäminen. Siksi Venäjällä on menty askel askeleelta yhä tiukempaan sensuuriin. Käytännössä massalevitykseen Venäjällä pääsee vain virallinen propaganda.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä