Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Poliittinen moraali

Politiikan paradoksit

Suomalainen poliittinen edustuksellinen järjestelmä vaikuttaa paperilla selkeältä. Valtuustoihin ja eduskuntaan valitaan ihmisiä, jotka edustavat mahdollisimman monipuolisesti kaikenlaisten kansanlaisten ja kansanryhmien ääntä. Todellisuudessa asia ei toimikaan näin ideaalisti. Poliitikkojen saama vallan legitimointi ei ole niin laajaa, kuin se voisi tai sen tulisi olla. Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia rajoitetaan radikaalisti, kun edustuksellinen järjestelmä on kansalaisilta kaukana ja piilossa. On monien valtaapitävien intressi, ettei ihmisiä edes tahdota voimaannuttaa.

Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu kabinettiin vilahtaa

Turun toriparkki on tunnettu ikuisuuskysymys kaupungissa. Se on myös loistava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun poliitikko unohtaa työnkuvansa. Onneksi ei kaikki, koska edelleen on valtuutettuja, ketkä yrittävät saada kaupunkilaisten äänet kuuluviin.

 

Kuntapolitiikka on asukaslähtöistä työtä. Mikä on kaupungin ja sen asukkaiden paras ja ennen kaikkea; mikä on kuntalaisten tahto?

 

Pietarin tie kutsuu

Autonomian aikakaudella puhuttiin Pietarin tiestä; asioiden hoituminen edellytti pääsyä keisarin puheille. Pietarin tie tuotti tulosta, mutta aina se ei toiminut. Venäläistämiskaudella kävi ilmi, ettei keisarin myötämielisyys Suomea kohtaan ollutkaan rajatonta. Pietarin tie toimi, mutta vain silloin kun keisari antoi sen toimia.

Après nous le déluge

Fortum, Outokumpu ja SRV siis järjestettiin pelastamaan Rosatomin ydinvoimalahanke elinkeinoministerimme käytyä Moskovassa harjattavana. Aika näyttää, millaisia reaktioita Suomen valinta synnyttää esimerkiksi Ruotsissa, EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Samoin sen, miten rakennustyöt etenevät sekä milloin laitos mahdollisesti ryhtyy tuottamaan sähköä ja kuinka kannattavasti. Se joka tapauksessa on jo nyt uusien laskelmien perusteella hyvin todennäköistä, että suunnitellun käyttöikänsä aikana laitos tulee jäämään useita metrejä merenpinnan alapuolelle.

Pölhöpopulismi saa Stubbilta jyrkän tuomion!

Tämän blogin otsikon teksti on Kataisen hallituksen ulkoministerin Alexander Stubbin haastattelun otsikko Kymen Sanomissa 29.3.2011. Siis Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen reilut neljä vuotta sitten, mutta teksti on hyvin ajankohtainen myös nyt. Siksi lainaus lehden jutusta:

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) hämmästelee parhaillaan Suomessa vellovaa euroa ja euromaiden tukemista koskevaa keskustelua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä