Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Nicaraguan kriisi

Presidentin vaimo vannoi, että he jatkavat vallassa ikuisesti

Viime perjantaina Daniel Ortega järjesti Nicaraguan vallankumouksen 40-vuotisjuhlan. Katsoin Youtubista vähäsen mitä tuossa juhlassa tapahtui. Ortegan vaimo sanoo, että tähän juhlaan on saapunut edustusta Suomestakin!(Ehkä Skp:n edustajia.)

Rauli Virtanen: ”Ei saa menettää toivoa”

Tasan neljäkymmentä vuotta sitten Nicaraguassa tapahtui vallankumous. Nicaragualaiset syrjäyttivät Yhdysvaltojen tuella maata hallinneen diktaattorin Anastasio Somoza Debaylen. Vallankumousta johtivat sandinistit (Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN).

Kanada ja Yhdysvallat asettivat pakotteita Ortegan lähipiirille

Amerikan valtioiden järjestön maat kokoontuvat (26.6.-28.6) Kolumbiassa yleiskokoukseen keskustelemaan mm. Venezuelan ja Nicaraguan kriisistä. Venezuelan edustaja yleiskokouksessa on väliaikainen presidentti Juan Guaidón lähettämä edustaja Gustavo Tarre. Huhtikuussa Nicolás Maduron edustaja sai lähtöpassit järjestöstä.

Poliittisia vankeja on ”vapautettu” Nicaraguan vankiloista

Tänään Nicaraguassa on pitkästä aikaa ilon aiheita. Tässä blogissa olen kertonut toimittajista Lucía Pinedasta ja Miguel Morasta, jotka ovat joutuneet aiheettomasti ja laittomasti vankiloihin. Syynä se, että he ovat vaatineet äänekkäästi Daniel Ortegan eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Lucía Pineda ja Miguel Mora olivat joulukuusta lähtien eristyksissä ja ankeissa oloissa kärsien fyysisistä ja henkisistä kidustuksista.

Tänään myös nuoren opposition johtajan Yubrank Suazon, lääkäriopiskelija Amaya Coppensin ja nuoren Edwin Carcachen kodeissa juhlitaan.

Juan Guaidó kaduilla ja Nicolás Maduro bunkkerissa

Venezuelassa on osoitettu mieltä Nicolás Maduron hallintoa vastaan. Viime tiistaina näytti siltä, että väliaikaisen presidentti Juan Guaidón johtama kansannousu joidenkin sotilaiden tuella oli alkanut. Spekuloitiin, että armeijan pääkomentaja Vladimir Padrino ja kaksi muuta korkeaa johtajaa olisivat siirtyneet Guaidón leirille. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Myöhemmin on sanottu, että Padrino on sairaalassa.

Nicaraguan pahin sortokausi on kestänyt jo vuoden

Vuosi sitten Nicaraguassa alkoi mielenosoitusaalto ja samalla koko vuoden kestävän terrori eri mieltä olevia vastaan. 

Muistan, että olin laittamassa kosteuseristetta saunan eteiseen ja tapani mukaan kuuntelin Youtubin kautta toimittaja Miguel Moran ohjelmaa. Siellä puhuttiin sosiaaliturva-uudistuksesta ja mielenosoituksista ja kuinka ikäihmisiä oli hakattu. Sydämeni teki kuperkeikan. Ei se noin voi olla. 

Viikon raportti Nicaraguasta ja Venezuelasta

YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi torstaina 21.3.2019 päätöslauselman, joka vaatii Ortegan hallintoa kunnioittamaan rauhallista kokoontumis-, yhdistymis-, ja sananvapauden oikeutta, ja vaatii myös tiedotusvälineiden ja tuomiovallan itsenäisyyttä. Vain kolme maata äänesti vastaan (Egypty, Eritrea ja Kuuba), 21 maata äänesti tyhjää ja 23 maata sanoi kyllä.

Myöhemmin torstaina itse Daniel Ortega puhui, mutta hän ei maininnut sanallakaan YK:n päätöslausemaa hänen politiikkaansa vastaan.

Euroopan parlamentin päätöslauselma Nicaraguan tilanteesta

Euroopan Unionin parlamentti hyväksyi eilen päätöslauselman, jolla tuomitaan Ortegan käyttämä väkivalta ja sorto mielenosoittajia ja eri mieltä olevia vastaan. Päätöslauselmalla myös asetetaan Ortegan hallinnon yksittäisille viranomaisille sanktioita. Kiitos suomalaisille mepeille, jotka äänestivät kyllä.

Nicaraguan tilanne on yhä vakava, sorto eri mieltä olevia kansalaisia kohtaan jatkuu. Ortega ei suostu ennenaikaisiin vaaleihin.  Hän haluaa vaihtaa satoja poliittisia vankeja sanktioista luopumiseen. Ortegan hallinto ei kunnioita ihmisoikeuksia ja kansalaisoikeuksia.

Nicaraguassa käynnistetään uudestaan neuvotteluja

Nicaraguassa vuoropuhelu käynnistyy taas 27.2. suljetuin ovin.  Tässä kansalaisyhteiskunnan edustajien lista varsinaisista neuvottelijoista: Juan Sebastián Chamorro, Carlos Tünnermann, Max Jerez, José Adán Aguerri Ja Mario Arana. Mukana on vain yksi opiskelija ja maanviljeilijöitä ei laisinkaan.

Toiset venezuelalaiset ja nicaragualaiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

Eilen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Nicolás Maduroa, mutta myös Maduron tukevia armeijan kenraaleita, että heidän aikansa on loppumassa, ja että heillä ei tule olemaan paikkaa mihin he voisivat piilottaa. Tietävästi yli 70 % Venezuelan armeijan rivijäsenistä ei haluaisi enää toimia Maduron alaisuudessa, mutta toisin on ylimmässä johdossa. Trumpin sanoja ymmärtää siis siinä valossa, että Maduro pysyy valassa armeijan kenraalien tuella.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä