Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Hornet

Li Andersson on hornethorinoissaan väärässä

Ajattelin jo hiljentyä joulun viettoon, mutta koska suomalainen vasemmisto ei näköjään nuku koskaan niin täytyy vielä avata sanainen arkkuni.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvosteli kovin sanoin Suomen tärkeintä puolustusmateriaalihankintaa. Hänen mielestään Hornetien korvaaminen on ylimitoitettu ja vaarantaa Suomen kansantalouden.

Hävittäjiä ei voi korvata ilmatorjunnalla

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg on perustellut poikkeuksellisen laajasti ilmavoimien hävittäjähankinnan eli HX-hankkeen tarpeellisuutta.

Uusimman maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina Lindberg totesi, että HX-hanke on Suomen sotilaallisen puolustuksen kannalta elintärkeä strateginen hanke.

Hävittäjähankinta takaa lentonäytöksiin ekstraherkut

Suomalaisen ilmailun ja varsinkin sotilasilmailun ystäviä hemmotellaan toden teolla kesäkuun lentonäytöksissä Helsingin Kaivopuistossa ja Seinäjoen AirShow:ssa.

Kiitos kuuluu tietysti hävittäjähankinnalle eli HX-hankkeelle, jossa etsitään seuraajaa ilmavoimien nykyisille F-18 Horneteille. Hankinta on saanut kansainväliset hävittäjävalmistajat aktivoitumaan Suomen suuntaan ja tuomaan näytille kisassa mukana olevia seuraajakandidaatteja. Vaikka kansa ei Hornetien seuraajaa valitse, niin hävittäjävalmistaja haluavat tuoda omat ehdokkaansa myös suuren yleisön maisteltavaksi.

Saab Gripen kosiomatkalla

Hävittäjähankinnan myötäjäislahjana luvassa kehittämiskeskusta, kokoopanoa ja satoja työpaikkoja

Suomella ja Saabilla on ollut vuosikymmenten ajan erityinen suhde. Rakkautta on ollut ilmassa iät ajat. Se näkyy edelleen maanteillä, vaikka henkilöautoja Saab ei ole enää nimissään tehnyt. Saabisteja riittää.

Myös ilmatilassa ruotsalaiset vehkeet ovat olleet pitkään näkyvillä. Drakenit lensivät vuoteen 2005 asti ilmavoimien väreissä. Nykyisin Tre Kronorin Gripenit ovat viikottaisia vieraita yhteisissä harjoituksissa ilmavoimiemme F-18 Hornetien kanssa.

Ilmavoimien komentaja: Ei yllätyksiä hävittäjävalmistajien vastauksissa

Ilmavoimat on tyytyväinen hävittäjävalmistajien tietopyyntövaiheen vastauksiin HX-hankkeen osalta. Ilmavoimien komentajan Kim Jäämeren mukaan kaikilta viideltä oli tullut huolellisesti valmistellut vastaukset.

- Ensivilkaisun pohjalta on hyvä tilanne; ei ollut yllätyksiä suorituskyvyn osalta eikä kustannuspuolella. Kaikki kandidaatit ovat taistelukykyisiä Suomen olosuhteissa ja teollinen yhteistyö on huomioitu.

Jäämeren mukaan uusien hävittäjien osalta ilmavoimien koko ei muutu ja hinta on edelleen 7-10 miljardin haarukassa.

JAS Gripen oikea valinta Suomelle

Suomi tulee vääjäämättä korvaamaan tulevaisuudessa Hornet – hävittäjät uusilla koneilla. Vasemmistoliitto on perinteisesti, asiallisin perusteluin ollut erittäin kriittinen uuden sotakaluston hankinnan suhteen. Riippumatta siitä, ajoittuuko Hornetien korvaamispäätös nousu- tai laskukauteen, kyseessä on jopa kymmenen miljardin päätös.

Miten Hornetit tavoittivat venäläishävittäjät 6.10.2016?

Miten Hornetit tavoittivat venäläishävittäjät 6.10.2016?

*

”Suomen ilmavoimien Hornetit tavoittivat Suomen ilmatilaa 6.10. loukanneet venäläiset raskaasti aseistetut Suhoi-27 –hävittäjät ilmeisesti siksi, että Ilmavoimat oli tehostetussa valmiudessa”, näin kirjoitti Helsingin Sanomat/Jarmo Huhtanen (la 8.10.2016). 

 

Hävittäjiä joka ikäluokassa – Mikä Suomelle?

lmavoimat on valitsemassa uutta hävittäjää korvaamaan käyttöikänsä loppupuolella olevat F-18 Hornet hävittäjät. Kyseessä on Suomen suurimpia hankintoja ja valintaa on mietittävä todella pitkällä aikajänteellä. Suomen hävittäjähankinnan ajoitus on ongelmallinen, koska valtaosa tarjolla olevista hävittäjistä ovat 4.5 sukupolven koneita ja vain yksi vaihtoehdoista on suunnittelullisesti selkeästi edellä F/A-18C:n suorituskykyä. Tämä ainoa tarjolla oleva 5. sukupolven hävittäjä puolestaan on ongelmien piinaama F-35 [1], jonka kehitystyö on ylittänyt niin aikataulut kuin budjetitkin.

Turvallisuudesta ei voi tinkiä

Ensi vuoden budjettia käsitellään eduskunnassa suurten ja moninaisten haasteiden keskellä. Suomen turvallisuusympäristö on jatkuvassa muutoksen tilassa, josta johtuen puolustus- ja turvallisuusasiat ovat puhuttaneet viime aikoina paljon. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta puolustustamme on vahvistettava. Puolustusvoimat on ollut viime vuosina jatkuvien toimintamenopaineiden kohteena. Erityisesti muuttuneessa toimintaympäristössä tämä on hyvin haastavaa. Onkin tärkeää pitää kiinni puolustusvoimien budjetin korottamisesta parlamentaarisen selvitysryhmän esittämällä tavalla. 

Horneteille lisää lentotunteja

Hallitus päätti tänään vuoden neljännestä lisätalousarviosta. Lisätalousarvioon sisältyy 0,9 miljoonan euron lisäys ilmavoimien Hornet-lentokaluston koulutuslentotuntien turvaamiseksi. Lisäsatsaus tulee tarpeeseen.

Lisämäärärahan tarve juontuu Suomen turvallisuusympäristön muutoksesta seuranneesta tarpeesta tehdä enemmän valvonta- ja tunnistuslentoja Horneteilla. Lentotuntien tarve on tänä vuonna 100 tuntia suunniteltua enemmän, yhteensä 8 900 tuntia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä