Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkerahasto

Avoin kirje kansanedustajille: Lopetetaan eläkeläisten köyhdyttäminen

 

Arvoisat kansanedustajat,

Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi on saanut 85 337 allekirjoitusta ja tulee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen tavoitteena on ylläpitää eläkeläisten ansaittu tulotaso ja estää köyhtyminen.

Kansalaisaloite on avannut eturistiriidan, joka ei ole eläkeläiset vastaan nuoret tai suurituloiset eläkkeensaajat vastaan pienituloiset. Kyse on eläkeyhtiöistä ja siitä kuinka suuriksi rahastot aiotaan paisuttaa tinkimällä eläkkeistä. Tämä on ydinasia päättäessä kansalaisaloitteesta.

Eläkevarojen sijoittaminen Suomeen - elvyttää markkinoita ja lisää työllisyyttä.

Faktoja: 
- Eläkerahastoissa on yli 180 miljardia €uroa. 
- Eläkerahastot tuottavat voittoa neljä kertaa enemmän kuin mitä valtio velkaantuu. 
- Leikkaukset ovat tätä taustaa vasten aivan turhia. 
- Eläkkeiden ostovoima on heikentynyt n. prosentin verran per vuosi viimeisten vuosikymmenten aikana. 
- Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä ja suurin väestösiirtymä eläkkeelle tapahtui vuonna 2008 - ja siitä huolimatta eläkerahastot kasvavat edelleen huikeasti. 

Eläkeläisille lisää ilonaiheita!

Tilastokeskus julkaisi viime viikolla kolmannen vuosineljänneksen lopun ansiotasoindeksin ja kuluttajahintaindeksin arvot. Ansiotasoindeksi oli noussut 1,1 prosenttia viimevuodesta mutta kuluttajahintaindeksi laskenut 0,6 prosenttia. Näistä saadaan laskettua eläkeindeksin muutos käyttäen nykyistä 20/80 taitettua indeksiä ja saadaan -0,26 prosenttia. Odotettavissa on siis eläkkeiden lasku! Tässä tilanteessa tuntuu siltä, että me eläkeläiset voisimme olla tyytyväisiä, jos hallituksen kaavailut eläkkeiden jäädyttämisestä toteutuvat!

Miksi eläkevaroilla ei piristettäisi Suomen kansantaloutta?

Sunnuntain 4.1. Lapin Kansassa oli erinomainen juttu suomalaisten työeläkkeiden sijoittamisesta. Jutun mukaan eläkerahoja on sijoitettu miljardien eurojen edestä esimerkiksi Aasiaan, mutta mistään ei saa tietoa, mihin maihin ja paljonko. Vuosien mittaan Suomessa on kerätty huikea summa eläkevaroja rahastoihin, syyskuun lopussa summa oli peräti 171,7 miljardia euroa. Näistä varoista noin 27 % eli 45,6 miljardia on sijoitettu Suomeen, 25 % eli 43,5 miljardia muualle euroalueelle ja 48 % eli 82,5 miljardia euroalueen ulkopuolisiin maihin.

Suuret eläkkeet verolle ja pois kansan kukkarolta

Eräs media alitti taas riman pääkirjoituksellaan "Ongelmana pienet, ei suuret eläkkeet". En jaksa puida yksityiskohtia, mutta myös suuret eläkkeet ovat ongelma. Nehän maksetaan samasta pussista. Silmänkääntötempuilla sitä faktaa ei voi muuttaa.

 

Ehdotettu eläkekatto ilmeisesti söisi suureläkeläisten tuloja ja täten eläkemaksuja 0,9 % (IS 9.5.2014). Näiden eläkeläisten eläketulot lienevät siten aika merkittävä siivu.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä