Peruskysymyksiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Die Linke

SPD:n syvä kriisi Saksassa ja Oskar Lafontaine

Saksan toinen valtapuolue SPD on ajautunut syvään kriisiin. Muutamassa vuodessa puolueen kannatus on puolittunut 12-13%:n tasolle. Asiaa ei paranna myöskään se, että vihreiden kannatuksen kasvun myötä myös istuva GroKo-hallitus  (CDU/CSU ja SPD) natisee liitoksissaan.  Viikolla SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles erosi ja ilmoitti jättävänsä politiikan kokonaan. Eikä uutta karismaattista johtajaa ole näköpiirissä.

Die Linke riitaisena puoluekokouksessa

Perjantaina alkanut die Linken puoluekokous on koolla sekavissa tunnelmissa Leipzigissa.Puolueella on kaksi puheenjohtajaa, Katja Kipping ja Bernd Rexinger, joista on sanottu, etteivät he keskustele keskenään, vaan puhuvat toistensa päälle. Myöskään puoluejohdon ja liittopäiväryhmän yhteistyö ei ilmeisesti ole toiminut toivotulla tavalla. Riita koskee mm. puolueen ohjelmassa olevaa lausetta "vapaat rajat kaikille".

Die Linken johtajat ilmiriidassa Hampurin väkivaltaisista mielenosoituksista

Die Linken puheenjohtaja Katja Kippling ilmoitti G20-maiden kokouksen yhteydessä Hampurissa väkivaltaisiksi eskaloituneet mielenosoitukset ja niiden tuhot olevan yksin poliisin ja viranomaisten kontolla. Hänen mukaansa poliisi ja viranomaiset rajoittivat merkittävästi mielenosoitusoikeutta.

Saksan uusi liittohallitus ensi vuoden vaalien jälkeen?

Vuosi ennen Saksan liittopäivävaaleja mielipidetutkimukset näyttävät suuntaa tuleviin hallitusneuvotteluihin tulevaa liittohallitusta ajatellen. Ainoa selkeästi muodostettavissa oleva enemmistöhallitus näyttäisi olevan nykyinen hallituspohja CDU/CSU:n ja SPD:n koalitio. 

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Tie auki SPD:n die Linken ja vihreiden hallitusneuvotteluihin Berliinissä

Berliinissä pidettiin pari viikkoa sitten osavaltiovaalit. Hallitusneuvottelut ovat nyt käynnissä ja näyttää siltä, että Berliiniin on muodostumassa ns. rot-rot-grün (SPD-die Linke-Vihreät) koalitio. Vaaleissa SPD sai 21.6%, die Linke 15.6% ja Vihreät 15,2% äänistä. Tästä syntyy osavaltioparlamenttiin 52,4%:n enemmistö.

Politiikan äärilaitojen salainen yhteinen tekijä?

AfD:n puheenjohtaja  Frauke Petryn ja die Linken ryhmäpuheenjohtaja Sahra Wagenknechtin kaksoishaastattelu kertoo, kuinka paljon vasemmiston ja oikeiston äärireunat ovat lähentyneet toisiaan. Näin kertoo tänään artikkelissaan Süddeutsche Zeitung.

SPD pyrkii liittopäivillä kansleripuolueeksi

Saksassa on tänä vuonna järjestetty useat maapäivävaalit. Nyt huomio on jo siirtymässä vuoden päästä pidettäviin liittopäivävaaleihin. Liittopäivien SDP:n ryhmän puheenjohtaja Thomas Oppermann kehittelee mallia, jolla SPD:stä voisi tulla jälleen kansleripuolue Saksaan. Hän esittää mallin, miten SPD voisi nousta maan suurimmaksi puolueeksi ja siten myös kansleripuolueeksi. Tämä voisi hänen mukaansa tapahtua jo 30%:n kannatuksella.

Eurooppalainen tragikomedia

En ymmärrä niitä, joiden mielestä politiikka ei ole viihdyttävää.

Esimerkiksi Euroopan radikaalit kansallismieliset puolueet viihdyttävät. Ne kannattavat kansallista itsemääräämisoikeutta. Mutta kun Putin lainaa rahaa, ne kannattavat Venäjän laajenemista. 

Myös Venäjän johto viihdyttää. Joka vuosi järjestetään suuret juhlat natsi-Saksan kukistumisen muistoksi. Sitten kutsutaan tämän päivän natsit Venäjälle kokoustamaan. 

Idän politiikka ja Ukraina repii Saksassakin

Saksassa die Linke pitää puoluekokoustaan Berliinissä. Die Linken ("Vasemmistoliitto") ryhmäjohtaja Gregor Gysi toi omassa puheenvuorossaan esiin sen, että die Linken vahvuus on siinä, että he eivät ole koskaan menneet tähän konfliktiin (Ukrainan kriisi) yksipuolisesti. Kaikki muut ovat hänen mukaansa niin tehneet.

On ehkä tuoda jotakin tämän Gregor Gysin historiasta esille taustatiedoksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Gregor_Gysi

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä