Peruskysymyksiä

Harhaanjohtavia gallup-tutkimuksia

MTV julkaisi eilen ja tänään tuloksia Suomen yrittäjien teettämistä mielipidemittauksista. 

Sunnuntaina julkaistun pääministerigallupin mukaan Pekka Haavistolla on suurin kannatus pääministeriksi (18%). Toisella sijalla oli Petteri Orpo, jota kannatti 15% kantansa ilmaisseista. Antti Rinteen kannatus oli 12%, Juha Sipilän 10%, Jussi Halla-ahon 9% ja Li Anderssonin 8%. Sampo Terhoa tuki 1% vastanneista. Vastaajista 28% ei ilmaissut kantaansa. [Linkki]

Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan puoluejohtajista Pekka Haavistoon luotetaan eniten. Toisella tilalla on Li Andersson. 


Mielipidetutkimusten tuloksia julkistettaessa ei ole kerrottu, kuinka kyselyt on tehty. Otimme asiasta selvää. 


Kantar TNS:n tekemässä tutkimuksessa haastatelluille lueteltiin seitsemän puoluejohtajan nimet. Mukana olivat hallituspuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho sekä suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat Antti Rinne, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho ja Li Andersson. Ulkopuolelle jätettiin siis Tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen ja hänen lisäkseen Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah. 


Tämän kaltaisiin mielipidetutkimuksiin pätee uusvanha sanonta, että harhaanjohtavia ovat valheiden, emävalheiden ja tilastojen lisäksi nykyään usein myös gallup-tutkimukset. 
Gallupeilla voidaan ohjata ja ohjaillaan ihmisten mielipiteitä. 


Jotta mielipidemittaukset olisivat edes jotenkuten luotettavia, niissä pitäisi esittää tasapuolisesti kaikki varteenotettavat vaihtoehdot. Puoluekannatusta mitattaessa haastateltaville pitäisi mainita kaikki eduskuntapuolueet. Pääministeri-gallupeissa tulisi mukaan ottaa kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.  


Toivottavasti vaalien lähestyessä tehdään mielipidetutkimuksia, jotka mittaavat puolueiden ja puoluejohtajien todellista kannatusta.   


Seppo Hauta-aho
Tähtiliikkeen puoluesihteeri

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Manipulaatiota on monenlaista kyseinen gallup on yksi esimerkki siitä.

Hyvät ystävät lukaiskaapa vaikka nobelisti Noam Chomskyn kirja miten vaikutetaan ja kontrolloidaan mielipiteitä.

Noam Chomsky: Mediakontrolli.Otava 2003.
Muutosvaaleja odotellessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Em. Yrittäjien tutkimuksesta kävi ilmi myös se, että - - "Antti Rinne on miesten keskuudessa suosituin pääministeriehdokas (17%). Hänen taakseen niukasti jää Petteri Orpo (16%).

Naisten keskuudessa Pekka Haavisto on ylivoimainen suosikki. 24 prosenttia naisista kannattaa häntä, seuraavaksi suosituin on Petteri Orpo (14%) ja hänen jälkeensä tulevat Rinne (8%) ja Andersson (8%).

Pekka Haavisto on ykkössuosikki nuorten keskuudessa ja Petteri Orpo puolestaan yli 50-vuotiaiden parissa. Juha Sipilä on ykkössuosikki Pohjois- ja Itä-Suomessa." - -

Minnehän Sari, Anna-Maja, Paavo tai Hjallis olisivat kyselyssä yltäneet, jos heidät olisi otettu mukaan ko. tutkimukseen?... Ovathan he myös puolueidensa/liikkeidensä "nokkamiehiä ja -naisia" eduskunnassa...

https://www.yrittajat.fi/uutiset/604030-tuore-gall...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tuollanen aivan höperöä tutkimista. Ei pääministeriä valita kansanäänestyksellä. Puolueen puheenjohtajalla on merkitystä puolueen julkisuuskuvalle, ja sitä kautta joku ehdokas voi saada lisä-äänen,ei muuta. Saattaa tuo tutkimus jonkun äänen Haavistollekin tuoda. Keneltä lienee pois. Jos ei ole muuta tekemistä niin aikahan kuluu tuossakin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Erkki, vaalihumua kaikki ;) PS. olimme samalla minuutilla "asian päällä". Lukaisepa myös minun edellinen viestini.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Muutaman promillen kannatukset kuuluvat sarakkeeseen muut.Näin se toimii kaikkialla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Nyky Väyrynen on vertaistensa seurassa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

"Jotta mielipidemittaukset olisivat edes jotenkuten luotettavia, niissä pitäisi esittää tasapuolisesti kaikki varteenotettavat vaihtoehdot."

Eiköhän tuossa ole jo sellaisia vaihtoehtoja esitetty, joista ei käytännössä voi tulla seuraavaa pääministeriä? Varteenotettava tarkoittaa varmaan jotakin sellaista, että henkilöllä olisi edes pieniä realistisia mahdollisuuksia päästä vaalien jälkeen pääministeriksi? Niitähän Väyrysellä ei ole. Sama pätee myös Essayahiin, pitäisi tapahtua ihme, että hänestä tulisi pääministeri. Silti kritillisten ihmeen todennäköisyys on paljon suurempi kuin Väyrysen menestyksen todennäköisyys. Vaikka Väyrynen onnistuisi jollain ilveellä pääsemään eduskuntaan, hän tarvitsisi sadan kansanedustajan tuen päästäkseen pääministeriksi. Eipä taida löytyä edes seitsemää "tähteä" tuohon kööriin.

Li Andersson on sitten jo aivan melkein ennakkosuosikki, jos verrataan Sariin ja Paavoon, vaikka jokainen tajuaa varmasti, ettei Li näillä näkyminen ole lähelläkään pääministerin asemaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kas kun kukaan ei ole itkemässä miksi Soini ei ole mukana? Ihan mahdollinen tuleva pääministeri siinä kuin Väyrynenkin.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Myös Aku Ankka olisi saanut paljon kannatusta, jos olisi ollut ehdolla. Ja Iivo Niskanen. Tuollaista pääministeriäänestystä ei kuitenkaan tule, sillä vaaleissa suurimman kannatuksen saaneen puolueen pj:sta tulee nykyään pääministeri. Yleensä se on ollut joko kokoomuksesta, keskustasta tai demareista. Näissä vaaleissa persut ja viheriäset eivät vielä ehdi pääministerikisaan, mutta todennäköisesti jo vuonna 2023, jos virtaus äärilaitoja kohti jatkuu.

Nyt näyttäisi tulevan Orpon vuoro.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Vallanpitäjäeliitti ja sitä tukeva valhemedia hieroo gallup-saippuaa kansalaisten silmiin aina vaalien alla. Kyselyt anravat sellaiset tulokset kuin tilaaja haluaa. Vaaligallupeilla pyritään ohjaamaan ja masentamaan ihmisiä.

Toimituksen poiminnat