Peruskysymyksiä

Sinisillä outoja vaaliliittoja

Ihmettelen sitä, että Siniset ovat ryhtyneet tekemään vaaliliittosopimuksia Kansalaispuolueen kanssa, vaikka on epäselvää voiko se edes osallistua vaaleihin.

Oikeuskanslerille on tehty kantelu, jossa pyydetään tutkimaan, onko oikeusministeriön vaalijohtaja tulkinnut vaalilakia oikein, kun hän on julkisessa lausunnossaan katsonut, että yhdistysrekisteriin merkityllä Kansalaispuolueen puheenjohtajalla on oikeus toimia puolueen asiamiehenä ja jättää vaaliviranomaisille hakemuksia ehdokkaiden asettamisesta kevään 2019 valtiollisiin vaaleihin, vaikka on oikeudellisesti kiistanalaista, kenellä on oikeus toimia puolueen nimenkirjoittajana.

Oikeusministeriö ei vaalijohtajan antaman lausunnon mukaan katso asiakseen selvittää, onko puolueella mahdollisuus tehdä laillisia päätöksiä ehdokkaiden asettamiseksi ja onko rekisteriin merkityllä henkilöllä kiistaton oikeus toimia nimenkirjoittajana.

Kantelussa oikeuskansleria on pyydetty selvittämään, onko vaalijohtaja tulkinnut lausunnossaan vaalilakia oikein. Kantelussa oikeuskansleria on lisäksi pyydetty ottamaan kantaa siihen, voiko yhdistyslain vastaisia menettelyjä käyttäen asemansa nimenkirjoittajana säilyttänyt henkilö toimia puolueen vaaliasiamiehenä ja jättää vaaliviranomaisille hakemuksia ehdokkaiden asettamisesta. Kantelun johdosta oikeusministeriöltä on pyydetty vuoden loppuun mennessä selvitystä ja lausuntoa.

Helsingin käräjäoikeus on 5.11. antamallaan ratkaisulla julistanut pätemättömäksi 3.3.2018 klo 16.15 pidetyssä vuosikokouksessa suoritetun puoluehallituksen valinnan. Lisäksi käräjäoikeus on jäsenten tekemän kanteen nojalla 17.7.2018 määrännyt vuosikokouksen päätösten täytäntöönpanon keskeytettäväksi.

Alkuviikosta oikeusministeriölle luovutetaan runsaat 500 kannattajakorttia Tähtiliikkeen merkitsemiseksi puoluerekisteriin. Tällöin korttien kokonaismäärä nousee yli 5000:een.

Sen jälkeen, kun puolue on saatu rekisteröidyksi, se ryhtyy asettamaan kansanedustajaehdokkaita. Tähtiliike ei solmi vaaliliittoja, mutta se ottaa ehdokkaikseen myös sellaisia muiden puolueiden jäseniä, jotka sitoutuvat kannattamaan puolueen sääntöjä ja tavoitteita ja liittymään Tähtiliikkeen eduskuntaryhmään.

Tähtiliikkeen ehdokkaaksi asettuvien on sitouduttava puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, tukemaan hallittua maahanmuuttopolitiikkaa, ponnistelemaan köyhyyden poistamiseksi sekä vahvistamaan maaseudun ja maakuntien elinvoimaa. Muissa asioissa ehdokkailla voi olla erilaisia mielipiteitä.

Tähtiliike ei julkaise yksityiskohtaista vaaliohjelmaa. Vaalien jälkeen eduskuntaryhmä määrittelee tavoitteet hallitusneuvotteluja varten ja ottaa kantaa esille tuleviin asioihin.

Tähtiliikkeen puoluesihteerinä uskon, että voimme saada vähintään yhden eduskuntapaikan manner-Suomen jokaisesta vaalipiiristä. Tämä perustuu siihen, että puheenjohtajamme Paavo Väyrynen sai vahvan kannatuksen presidentinvaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

"Tähtiliikkeen puoluesihteerinä uskon, että voimme saada vähintään yhden eduskuntapaikan manner-Suomen jokaisesta vaalipiiristä. Tämä perustuu siihen, että puheenjohtajamme Paavo Väyrynen sai vahvan kannatuksen presidentinvaaleissa."

Eli puheenjohtajanne on ehdolla jokaisessa vaalipiirissä. Käsitääkseni Väyrysen saama äänimäärä on laskenut joka vaalissa neljäs sija neverhöördien kisassa ei nyt ole kuitenkaan maata järistyttävän hyvä suoritus.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Viime presidentinvaaleissa oli vahvasti mukana Niinistö-ilmiö, jota media suosiollisesti ruokki. Tämä näkyi selvästi siten, että mm. Keskustan ja SDP:n äänestäjät äänestivät sankoin joukoin Niinistöä ja niiden ehdokkaat saivat vähemmän ääniä kuin Paavo. Aikanaan Perussuomalaisten jytkyissä Timo Soiniakin sai äänestää ainoastaan yhdessä vaalipiirissä, mutta kannatus kuitenkin realisoitui ympäri Suomen, vaikka suuri osa ehdokkaista oli tuntemattomia.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Samalla argumentillahan voidaan lytätä kaikki muutkin puolueet, paitsi Vihreät ja vähän heitäkin. Sadan tonnin budjetilla Niinistön rahakoneistoa vastaan ja vieläpä sen totutun oman puolueen ulkopuolella oli 6.2% kyllä hyvä saavutus. Osa aiemmin pressanvaaleissa Paavoa äänestäneistä äänesti ensi sijassa kepua.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Sinisten Seppo Leskinenhän lupaili eilen tuossa puheenvuoron blogissaan asettua minkä tahansa puolueen ehdokkaaksi, kunhan puolue maksaa vaalikampanjasta sellaiset 5000 euroa. Aatekin saadaan sopimaan ja loikkaustakuusta Seppo totesi kommenteissa, että rahalla on ihmeellinen voima.

Seppo Leskinen - asialinjalla!

http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265893-mi...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kari.

Jos ei Leskinen saa sitä viittä tonnia, niin eiköhän me Paavon puoleen käännytä.

https://youtube.com/watch?v=odbpXMAxsJg

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin, tarjouksia vain pyysin, enkä missään kohtaa lupaa ryhtyä minkä tahansa puolueen ehdokkaaksi. Siis, tarjouksia vaan...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Et pyytänyt tarjouksia, vaan teit sellaisen. Määrittelit jopa hintasi.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #9

No ainakin tarjoan puolueille mahdollisuutta täydentää ehdokaslistaa minulla, jos haluavat..

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

Jos puhut tarjouspyynnöstä, niin se olisi pitänyt olla muodossa: "Lähden ehdokkaaksi ehdoitta, paljonko tarjoatte?"

Olisit ehkä saattanut saada yhden vastauksen:

    Arvoisa Herra Leskinen,
    Kiitämme mielenkiinnosta puoluettamme ja suomalaista demokratiaa kohtaan. Tarjoamme sinulle mahdollisuuden päästä ehdokkaaksi, mikäli sitoutudut investoimaan vähintään 20.000€ kampanjaasi. Lisäksi on vain kohtuullista, että palautat 50% edustajan nettopalkasta puolueen kassaan.

    Kansanedustajan luontaisetuudet saat luonnollisesti täysimääräisesti käyttöösi.

    Lisäksi tulevat eri tahojen tarjoamat korruptioillalliset, -saunatilaisuudet sekä -matkat. Tietenkään unohtamatta maksullisia naisia.

    Toivomme tarjouksemme miellyttävän sinua ja johtavan kansanvallan kannalta positiiviseen päätökseen.

Käyttäjän JoniTikka kuva
Joni Tikka

Vastailit kommenttikenttään: "kyllä minä painaisin sitä nappia mitä käskisivät, jos vaan pätäkkää vaslimainontaan ja työpöytään tarjotaan."

Tuon kommentin perusteella puolueellakaan ei varmasti ole väliä tuommoiselle ihme naru-ukolle.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #10

Nyt et ymmärrä. Minähän olisin lojaali puolueelle, jonka ehdokkaaksi ryhtyisin, jos ryhtyisin. Niin olen toiminut koko pienen poliittisen urani ajan. Minä en ole koskaan toiminnallani puoluettani häpäissyt. En koskaan...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Leskinen oletko ollut Perussuomalaisten jäsen ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vesa Levonen loikkasi kepusta pois. Olipa yllätys.

Toimituksen poiminnat