Peruskysymyksiä

Ulkovaltojen hyväksikäyttöyritys presidentinvaalikampanjassa?

Yritettiinkö Trumppia käyttää Niinistön vaalikampanjan tukemiseen?

Katso Niinistön ja naistoimittajien välinen teatteriesitys Trump-Niinistö tiedotustilaisuudessa - tuloksena vesiperä.

Kun tiedotustilaisuudesta julkaistua videota katsoo, niin ei voi välttyä ajatukselta, että Niinistön ja naistoimittajien välillä on "diili", jolla pyrittiin saamaan Trumpilta lupaus Suomen puolustamisesta - tätä ei saatu.

Kannattaa katsoa allaolevasta linkistä ensin kohdasta 15.50 alkaen kun Niinistö "valitsee" toimittajien joukosta Ylen toimittajan kysymyksen tekijäksi: -Missä Yle on? Siellä. Toimittaja tekee sitten "yllättäen" kysymyksen Trumpille. Trumpin ympäripyöreä vastaus ei tyydyttänyt, joten sama Ylen toimittaja teki jatkokysymyksen: "Jos Itämeren tilanne kärjistyisi, mihin toimiin Yhdysvallat olisi valmis niin ikävässä tilanteessa?" Taas Trumpilta ympäripyöreä vastaus.

Asiaan palataan kohdassa 26.15, kun Niinistö taas "yllättäen" "valitsee" edellisen kysyjän viereisen naistoimittajan, joka taas "yllättäen" esittää Trumpille samansuuntaisen kysymyksen, kuin mitä aiemmin on jo esitetty: "Jatkokysymys: Jos Suomen suhde Venäjään huononisi, millaista apua Yhdysvallat olisi halukas antamaan Suomelle - jos tarvitsisimme sitä?" Taas Trumpilta ympäripyöreä vastaus, mitään lupausta puolustamisesta ei tullut.
Vaikuttaa vahvasti siltä, että kuvio oli ennalta suunniteltu - eihän poliitikkojen ja toimittajien väliset kontaktit ole harvinaisia.

Oliko Niinistön tarkoitus hakea "turvatakuut" Yhdysvalloilta oman presidentinvaalin pönkittämiseksi vai kansainvälisen turvallisuustilanteen heikentymisen vuoksi - lupausta ei nyt tullut. Kannattaa katsoa Niinistön kehonkieltä Trumpin vastausten jälkeen.

https://yle.fi/uutiset/3-9802396

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oma mahdollinen ehdokkaasi kun ei ole koskaan käyttänyt "ulkovaltoja" hyväkseen omaa poliittista uraa pönkittäessään.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eiköhän tässä pedata taas sitä samaa selitystä Väyrysen häviämille vaaleille, aivan ylivertainen ehdokas jää valitsematta mediapelin vuoksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuinkahan Väyrysen kannattajakorttien kerääminen sujuu, onnistuuko ehdokkuus?

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/556020-kuink...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/suometta...

" Ulkoministeri Paavo Väyrynen keskusteli ministerineuvos Viktor Vladimirovin kanssa siitä, miten Neuvostoliitto voisi toimia Suomen presidentinvaaleissa Ahti Karjalaisen hyväksi Johannes Virolaista ja Mauno Koivistoa vatsaan."

-----------------------------------------------------------------

"Väyrysen viattomuuden vakuutus Vladimirov-jupakassa perustui siihen ajatukseen, että hänen puolueensa etu ja isänmaan etu ovat yhtä, eikä tästä kaikesta ollut haittaa hänelle itselleenkään. Väyrynen ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen puoluejohtaja, joka päätteli näin ja toimi sen mukaan. Hänelle riittävä älyllinen ja periaatteellinen puolustus suomettumissyytöksiä vastaan oli se, että niin tekivät kaikki."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa Trump antoi yllättävän suoran tuen ilmaisun Suomelle, kun ottaa huomioon, että kysymyksessä oli nimenomaan sotilaallisluontoinen avunanto. Hän meni vastauksessaan niin pitkälle kuin suinkin pystyi tämänhetkisen maailmanpoliittisen ja Suomen aseman huomioiden.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Kyllähän se vastaus lähinnä oli, että voi hellanlettas sentään

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eikös se mennyt niin, että Niinistö soitti Trumpille, että kutsuisit kylään. Kukapa siitä nyt kieltäytyisi, kun pyydetään. Sehän olisi epäkohteliasta. Siinä sivussa sitä tuli sitten vähän vaalimainostakin.

Toimittajien kysymykset olivat naiiveja sitä taustaa vasten, että eurooppalaisia natomaita kehotetaan huolehtimaan itse puolustuksestaan. Sokea Reettakin näkee todellisuuden. Miksi amerikkalaiset tulisivat Suomen vuoksi tappelemaan. Mitä he siitä saisivat - ehkä hyvän mielen. Olisi vain kallis reissu vähien villojen takia. Ehkä Trumpia ei kannattaisi aivan hölmönä pitää, vaikka täkäläiset toimittajat sitä mieltä ovatkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itämeri on NATO:lle(kin) strategisesti tärkeä alue ja Itämeren herruudesta kaiken aikaa käydään kädenvääntöä, noin laimeasti ilmaistuna. Siis jotain kädenväännön ja kylmänsodan väliltä. Ei NATO huvikseen Vironkaan turvana ole.

Toimituksen poiminnat