Peruskysymyksiä

Työeläkerahastojen varat käyttöön lieventämään kansantalouden pudotusta?

Suomen talouden kehityksestä tulee jatkuvasti huonoja uutisia. Yksityisen sektorin irtisanomis- ja lomautusuutiset ovat lähes jokapäiväisiä - lisäksi moni yrittäjä lopettaa kaikessa hiljaisuudessa, kun toiminta ei ole enää kannattavaa.

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on nyt n. 60%. Yksityinen sektori pitää yllä julkista sektoria, tosin tällä hetkellä valtioja kunnat ottavat runsaasti lainaa tämän rakennelman ylläpitämiseksi. Selvää on, että näin ei voi kauaa jatkua. [lisäys/muutos jälkikäteen: tosin BKT ei kuvaa täysin oikealla tavalla julkisen sektorin ja yksityisen sektorin suhdetta. Yksityisen sektorin puolelta laskelmista jätetään pois mm. alkutuotanto, eli BKT-arvo kuvaa jalostettujen tuotteiden kulutuksen määrää]

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Syyt talouden heikkoon tilaan ovat moninaiset. Yksi merkittävä syy on kilpailukykymme heikentyminen muihin Pohjoismaihin nähden oman valuutan puuttumisen vuoksi - tämä on johtanut teollisten työpaikkojen siirtymiseen maamme rajojen ulkopuolelle.

Mikäli nykytilaanteessa pyrkisimme verojen kevennyksin parantamaan kilpailukykyämme, niin se tarkoittaisi käytännössä sitä, että verotulojen määrä entisestään laskisi. 

Millä sitten voisimme parantaa kilpailukykyämme tässä tilanteessa?

Työntekijöiden lakisääteiset sivukulut ovat merkittävä kuluerä työvoimakuluissa. Pitää muistaa, että meillä on mahtavat, n. 170 miljardin euron suuruiset työeläkevarannot, joiden hallinnan EU haluaa ottaa itselleen. Meillä olisi mahdollisuus selvästi pienentää näitä työntekijöiden sivukuluja joko poistamalla ne kokonaan määräajaksi, esim. 4 vuodeksi tai sitten tehdä niihin reilu alennus - tänä aikana eläkkeet maksettaisiin purkamalla työeläkerahastoja. Tämä parantaisi yritysten toimintakykyä ja turvaisi työpaikkoja merkittävällä tavalla ja vaikuttaisi siten positiivisesti valtiontalouteen.

Julkisen sektorin rakennemuutos

Selvää on, että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteestamme pitää saada n. 50% tasolle nykyisen 60% sijasta. Tämä ei kuitenkaan ole helppo tehtävä - onhan suurin osa kuntien tehtävistä lakisääteisiä. Lisäksi valtion ja kuntien työntekijöiden irtisanominen ei tuokkaan nopeasti mitään merkittäviä säästöjä valtiolle. Esim. kuntien työntekijät maksavat palkastaan veroja valtiolle ja kunnille. Kun nämä henkilöt jäävät työttömäksi, niin valtio rahoittaa heidän ansiosidonnaiset työttömyyskorvauksensa. Jostain luin, että alkuvaiheessa valtion työntekijän irtisanominen tuo säästöjä vain 15-30% verran siitä, mitä nyt kuluu. Kansantalouden kannalta paras tapa olisi tietysti sellainen, että julkisen sektorin työntekijöitä siirtyisi yksityiselle sektorille tuottavaan työhön.

Tarvitaan uutta yritystoimintaa - kotimaiseen energiaan satsattava

Selvää on, että pelkästään työntekijöiden sivukulujen väliaikainen laskeminen tai poistaminen ja julkisen sektorin rakennemuutoksen tekeminen eivät yksistään auta - pitää luoda jotain uutta yritysoimintaa. Tuolla olen esittänyt osaratkaisua talouden syöksykierteen pysäyttämiseksi, "Ratkaisu talousongelmiin: 20 mrd.€ energiainvestointirahasto työeläkerahastoista"

http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177328-ratkaisu-talousonge...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän TeemuTaulavuori kuva
Teemu Taulavuori

Eikö tapahdu juuri päinvastoin, kun eläkeikää nostetaan? Eläkerahastot säästävät ja valtio maksaa työttömyyskorvauksia enemmän. Eli taitavat olla Roope Ankan säiliössä ne rahat.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kiitos Teemu! Eläkkeet rahoitetaan hyvin pitkälti tällä hetkellä reaaliaikaisesti kertyvillä työeläkemaksuilla. Kun eläkeikää nostetaan, niin selvää on että eläkerahastoista ei tarvitse purkaa varoja eläkkeiden maksamiseen. Lisäksi eläkekuntoisten henkilöiden eläkkeellepääsy on vaikeaa ja vastuu heidän talouden hoitamisesta jää kunnille ja valtiolle - veronmaksajat maksavat ja työeläkevarannot kasvavat...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Hyviä ajatuksia Seppo. Olen miettinyt tuota samaa ja se on ainut rahoitusmuoto enää millekkään uudelle tässä konkurssissa. Todella monet yrittäjät työllistäisivät ilman noita julmetun korkeita sivukuluja välittömästi. Johto tosin olisi vaihdettava, että raha ohjautuisi oikeisiin tarkoituksiin.

Energiasektori todellakin olisi hurja työllistäjä. Jos sallit, niin muutama kirjoitus aiheesta.

Energiaomavarainen Suomi
http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17682...

Uusiutuvan energian työllistämispotentiaalia.
http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15840...

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kiitos Kari! Noihin linkkien takaa löytyviin teksteihisi olen jo aiemmin tutustunut, suosittelen niitä kaikille! itse olen kerännyt energia- ja eläkeasioihin liittyvää materiaalia n. 1,5 vuoden ajan. Lisäksi olen käynyt asioista keskusteluita monien henkilöiden kanssa.

Energia-alalla on suuret sisämarkkinat, kysyntää on. Miksi emme siis satsaisi siihen, että saisimme omin voimin tämän kysynnän tyydetettyä? Onhan energiavaihtotaseemme reilu 8 miljardia miinuksella...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos kommentistasi Kari!

Eläkerahastojen hyödyntämisen lisäksi Suomen hyvinvoinnin turvaamiseksi EU:sta ja eurosta irrottauduttaessa on toinen rohtoni ollut kotimaisen energian hyödyntäminen.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos Jorma komentista. On ollut ilo lukea asiantuntevia kirjoituksiasi sekä komenntejasi. Voi kunka nämä tärkeät asiat saisivat enemmän huomiota.

Noista eläkkeistä todellakin pitäisi jokaisen olla valveilla. Niistä on kiinnostuneet todella muut korppikotkat. On se kumma, että näistä ei enemmän puhuta.

Näpit irti eläkkeistämme, EU!
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/01/24/...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #9

Kiitos linkistä Kari!

Tuota Taloussanomien uutista en ole huomannutkaan.

Seppo Konttisen kirjan julkistamistilauudessa minulla oli mukana keskeisen EY-neuvottelijan Antti Kuosmasen kirjoittaman (myös hävitetyn) kirjan "Suomen tie EU:n jäseneksi" kopiot.

Mainittakoon, että Kuosmasen kirjan kustantaja oli eläkevakuutusyhtiö Varmasta vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Matti Vuoria.
Vuoria oli Kuosmasen esimies ETA-neuvotteluissa.

Kun Konttinen esitteli kirjaansa Eläkerahastojen osalta, etsin kopioistani Suomen eläkejärjestelmään liittyvät tekstit. EY-säädöstössä ei ollut Suomen eläkejärjestelmän kaltaista.

Tässä
http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1774...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #14

Kiitos linkistä Jorma. Olen todella huolestunut näistä eläkevarannoista. Se on iso potti. Olen miettinyt niinkin hullua ajatusta, että liittyyköhän tämä uusi puhuttu 300 miljardin kasvupaketti EU:ssa jotenkin tähän joiltaan osin.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho Vastaus kommenttiin #15

Huolesi ei ole aiheeton, muutaman kuukauden takaisesta uutisesta käy ilmi, että eläkevaroja aiotaan käyttää talouden elvyttämiseen EU:ssa.

Lainaus Ylen uutisesta: "– Juncker on luvannut koota 300 miljardin euron tukipaketin. Jostain pitäisi löytää sekä yksityistä että julkista rahaa. Katainen joutui sitä moneen kertaan selittämään, vaikka se oli tietysti hankalaa, koska pakettia ei ole vielä olemassa. Häneltä vaadittiin toistuvasti konkretiaa. Mutta milläs kerrot, kun tästä paketista ei vielä tiedetä juuri mitään."

Niinpä, paketista ja sen rahoituksesta ei vielä tiedetä juuri mitään, mutta tietoja on kuitenkin tihkunut. Reilu puoli vuotta sitten uutisoitiin Talouselämä -lehdessä, että EU suunnittelee eläkesäätöjen käyttämistä investointeihin.

http://www.talouselama.fi/uutiset/eusuunnitelma+el...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #21

Kiitos vastauksesta Seppo. Tämä tieto minullakin oli ja se huolestutta toden teolla. Puhutaan jo niin suurista asioista, että kansalaisten olisi todella tärkeä tietää mitä oikeasti tapahtuu. Hyvä varoittava esimerkki kansallinen kaivosvarallisuutemme, joka on kansaltamme käytännössä ilmaiseksi viety. Tästä pitäisi kirjoittaa ihan oma blogi. Valtamediaa kun ei tunnu asiat kovin kiinnostavan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Seppo kirjoituksesta!

Työeläkerahastot ovat olleet yli 10 vuotta minunkin yhtenä rohtona Suomen talouden pelastamiseksi EU:sta ja eurosta irrottauduttaessa.

Rahastojen käyttöönoton esteenä Suomen hyvinvoinnin pelastamiseen on ainoastaan Eläkevakuutusyhtiöiden johtojen hyvä-veli-suhteet.
Eilen tuli kuluneeksi kolme viikkoa siitä, kun Yleisradiosta eläkkeelle jäänyt taloustoimittaja Seppo Konttinen julkaisi kirjan "Lakien synty".

Kuinka ollakaan Konttinen julkaisi kirjansa juuri silloin, kun uutisoitiin hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimasta eläkeratkaisusta!

Jokaisen suomalaisen pitäisi olla huolissaan eläkkeistään! Siksi suosittelen Konttisen kirjaa.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Tuolta löytyy Olli Pusan kaksi erinomaista nettikirjaa, jotka käsittelevät työeläkejärjestelmäämme ja niiden epäkohtia:

http://www.pusa.fi/

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos itsellesi Seppo, että sallit pienen linkityksen. Sisämarkkinat todellakin ovat mittavat, kuten noista teksteistä näemme. Lisäksi kaikki raha jäisi kiertämään kotimaahan. Unohtamatta sitä kuinka valtava kysyntä ulkomailla on uusiutuvan energian teknologioille tänäpäivänä. Seuraan alaa intensiivisesti ja ei voi kuin ihmetellä kuinka esimerkiksi Tanska tekee jatkuvaa menestyksellistä työtä iskeä Kiinan ja USA:n markkinoille alan tuotteillaan.

Käyttäjän koivan25 kuva
anja koivistoinen

Näpit irti työeläkerahastoista, ne ovat tarkoitettuja eläkkeiden maksuun!

EI ENNENKUIN PIENELÄKELÄISEN ELÄKKEISIIN ON TEHTY TASOKOROTUS JA KORJATTU TAITETTU INDEKSI,joka murentaa eläkkeiden ostovoimaa.

Lipposen hallitus v.1995 eläkeuudistuksessaan leikkasi kansaneläkkeen pohja-osan pois, ja sääti taitetun indeksin, muka laman varjolla väliaikaiseksi. Korjattu ei ole väliaikaisuutta. SDP Rinne voisi purkaa tuon väliaikaisuuden.

Esim: vuonna 2008 nainen jäi eläkkeelle netto eläke 734,36e. Kuusi vuotta eläkkeellä ja vuonna 2014 netto eläke 778,29e. Eläkkeen netto nousu kuudessa vuodessa 43,36e /6 = 7,34e /vuosi. Vero ja taitettu indeksi rokottaa. Iäkkäät mummot ja papat ovat hätää kärsimässä. He joutuvat valisemaan ruaan ja lääkkeiden väliltä, kunpi on tärkeämpää ostaa, kun molemmat olisivat ehdottoman tärkeitä pysyäkseen kohtuullisessa kunnossa. Sairastua ei pidä, eikä mitään yllättäviä menoja saa tulla.

Työeläkerahasto 170 miljardia on muhkea summa ja niitä nyt jokapuolella havitellaan. Mutta eikö näiden vanhojen ihmisten hyvinvointi ja oikeus näihin varoihin ole etuoikeus??????? Ihmisen pitäisi tulla työllään ja eläkkeellään toimeen. Meillä on vielä vanhempia ikäluokkia, jotka käyttivät parhaat vuotensa sotarintamalla, useat menettivät terveytensä. Sitten sodan jälkeen sisulla ja uuteruudella rakensivat maamme uudelleen osoissa, joissa ei ollut nykyajan helpottavia koneita käytössä. Vieläkö heiltä vaaditaan uhrautumista Euroopan eliitin alttarille?

Seppo Hauta-aho on oikeassa, että voimme lohkaista osan rahastoista Suomen kansantalouteen. Mieluummin kotimaahan kuin EU-Eliitin kynsiin.
Kyllä me eläkeläiset kulutamme ja kotimaahan, jos on mitä kuluttaa. Ja mehän työllistämme voimakkaasti, jos on sitä rahaa ostaa palveluja.

Pekka Pylkkönen

Taitettu indeksi ei "Murenna ostovoimaa" sillä eläkkeet nousevat aina nopeammin kuin hinnat. Ihan hirveää kuunnella eläkeläisten itkua asiasta kun nytkin eläkkeiden taso on niin korkea että eläkemaksut täytyy pitää järjettöminä. Tästä taas seuraa se että työn hinta karkaa käsistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Työeläkerahastojen tärvääminen ns. elvytykseen on todella hyvä idea. Nimittäin eläkkeiden huvetessa Suomessa riittänee pitkään hyväkuntoista halvalla työtätekevää työvoimaa.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Niinpä Pertti: EU haluaa käyttää näitä suomalaistenkin eläkevaroja elvyttämiseen. Suomalaisten pitäisi kuitenkin itse käyttää näitä varoja omaksi hyväkseen.
Kysymys kuuluukin, pitäisikö eläkelaitosten varojen sijoituksilla edistää työllisyyttä ja suomalaisen yhteiskunnan kehitystä? Nyt sijoitustuotto on ratkaisevaa, ei kansantaloudellinen kokonaisetu. Eläkevarat pitäisi ottaa kansalliseen hallintaan ja niitä pitäisi käyttää koko Suomen kansan hyväksi, nyt ne ovat pienen rahapiirin ja heidän hyvien veljiensä vallankäyttö- ja pelivälineinä...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Pertti. Jos luet ajatuksella kahteen kertaan blokin kirjoittajan aloituksen, sekä hänen linkityksensä edelliseen kirjoitukseensa, niin en usko millään, että kirjoittajan mielessä olisi työeläkerahastojen "tärvääminen" elvytykseen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mie ole ny 74-vuotias työeläkeläinen. Toivottavasti Ilmarisen rahat riittävät minun eläkkeeni maksamiseen lopulliseen poistumiseeni saakka.
Muusta en ole kiinnostunut, kuin omasta pärjäämisestäni. Samoin kuin suurin osa kansasta.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Teuvo: toivon sitä samaa, että eläkkeet riittävät. Toivon myös, että ne riittävät jälkipolvillekkin. Jos mitään radikaaleja toimenpiteitä ei tehdä, niin talouskehitys vie suomalaiset sellaiseen suonsilmään, josta on vaikea nousta.
Välinpitämättömyys on yksi syy, miksi tähän tilanteeseen on ajauduttu...

Käyttäjän koivan25 kuva
anja koivistoinen

Pekka Pylkkönen.

On se ihan kamalaa tietää, kun nuo jotkut eläkeläiset nostavat kymppitonnien eläkkeitä kuukaudessa ja heillä on työaikanakin ollut ruhtinaalliset palkat, joilla on voinut elämänsä turvata.

Niin jotkut, mutta on suuri osa eläkeläisiä joiden on pärjättävä alle tonnin eläkkeellä.

Mitäs sanot totuuden mukaiseen esimerkkiin: Nainen sai eläkettä nettona vuonna 2008 734,36 euroa, kuusi vuotta myöhemmin hän sai eläkettä nettona vuonna 2014 778,29 euroa, siis eläke oli noussut kuudessä vuodessa 43,93 euroa, joten vuositasolla 7,33 euroa.

Kyllä vaan vero ja taitettu indeksi vaikuttaa.

Pekka Pylkkönen

Laman aikasarjaan mahtuu jopa nollainflaatiovuosi.

Lähinnä kyse on siitä että nykyiset eläkeläiset eivät ole säästäneet sellaisia eläkerahastoja jotka mahdollistaisivat nykyiset eläkkeet ilman massiivisen työttömyyden aiheuttamista. Nykyisille duunareille ja etenkin yrityksille lankeaa aivan järjettömät eläkemaksut.

Tuo on kyllä juuri siitä ikävä eläke ettei se eroa käytännössä takuueläkkeestä. Saman olisi saanut ilman työuraa lonkkaa vedellen.

Silti tuolla eläkkeellä ei päästä lähellekään Suomen pienituloisimpia ihmisiä joten turha surkuttelu pois.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Pekka: Mistähän nuo kaikki, n. 170 miljardin suuruiset työeläkevarat, ovat kertyneet? Millä aikavälillä ja keiden ansaitsemina?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

Tuo lienee retorinen kysymys ja vastauksesta tuskin olemme eri mieltä.

Jos löydät jonkun vanhan palkkakuitin vaikka 80- ja 90-luvuilta, voit verrata sitä tähän päivään. Eläkemaksut ovat moninkertaistuneet ja aiheuttavat valtavat kustannukset nykyisille maksajille työttömyyden kautta. Palkan päälle maksetaan useammin enemmän eläkemaksuja kuin veroja.

Jaetaan ne rahastot pois maksujen suhteessa ja katsotaan paljonko eläkeläiset ovat oikeasti säästäneet.

Toimituksen poiminnat