Peruskysymyksiä

Voiko PS toimia vaalilain vastaisesti eduskuntavaaliehdokkaiden valinnassa?

Perussuomalaisten jäsenäänestyksen äänestysaika on juuri päättynyt - tätä kirjoitettaessa tulokset eivät ole vielä selvillä, ne selviävät tulevan viikon aikana.  Jäsenäänestyksessä valitaan seuraavien eduskuntavaalien ehdokkaita. Itsekin olen ehdolla Hämeessä.

Jäsenäänestykseen osallistuneiden ehdokkaiden lailliset oikeudet

Tässä vaiheessa – kun tulokset eivät vielä ole selvillä - on hyvä tuoda esille, mitkä ovat jäsenäänestykseen osallistuneiden ehdokkaiden lailliset oikeudet.

Vaalilaki (112§-118§) määrittelee miten jäsenäänestys tulee järjestää, keillä on oikeus asettaa ehdokkaita jäsenäänestykseen, keillä on oikeus äänestää ja keillä on oikeus poiketa jäsenäänestyksen tuloksesta ja millä tavalla. Asiasta löytyy erinomainen Lauri Tarastin oikeudellinen lähdeteos ”Vaali- ja puoluelainsääntö”  - suosittelen lukemaan.

Vaalilain mukaan eduskuntavaalien ehdokkaiden asettamista varten on puolueen toimitettava vaalipiireissä salainen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuva jäsenäänestys. Ehdokkaat on asetettava puolueen sääntöjen mukaisesti. Siltä osin, kun puolueen säännöissä ei ole määräyksiä jäsenäänestyksen tai ehdokkaiden asettamisesta, niistä on voimassa, mitä vaalilaissa säädetään.

Äänioikeus jäsenäänestyksessä on puolueen ja sen perusjärjestöjen jäsenillä.

Ehdokkaiden lukumäärästä ja asettamisesta päättää puolueen piirijärjestönä vaalipiirissä toimiva yhdistys (piirijärjestö).

Istuvilla kansanedustajilla ei ole säännönmukaista erivapautta ehdokkuuteen

Ehdokkaiksi on asetettava jäsenäänestyksessä eniten ääniä saaneet henkilöt (116§). Jäsenäänestyksen tulos on 75%:sti sitova (muutosoikeus).

Vaalilain 117§:n mukaan piiriyhdistys voi poiketa jäsenäänestyksen tuloksesta puoluehallituksen suostumuksella enintään 1/4:lla (25%) niiden henkilöiden määrästä, jotka puolue asettaa ehdokkaikseen. Tällöinkin on vähintään puolet puolueen ehdokkaista asetettava jäsenäänestyksessä eniten ääniä saaneista henkilöistä. Esim. vaalipiirissä, jossa ehdokkaiden lukumäärä voi olla 14, voidaan listalla vaihtaa kolme henkilöä – joiden ei välttämättä tarvitse olla niitä, jotka ovat osallistuneet jäsenäänestykseen (piirijärjestö voi ottaa muutosmenettelyllä ehdokkaaksi esim. nykyisiä ps-kansanedustajia, mikäli puoluehallitus siihen suostuu). Kuitenkaan ehdokaslistalta ei voida poistaa jäsenäänestyksessä kärkeen sijoittuneita seitsemää ensimmäistä (näin siis vaalipiireissä, joissa voidaan asettaa 14 ehdokasta eduskuntavaaleihin).

Puolueen lähettämä jäsenäänestystä koskeva ohjeistus ei ole sopusoinnussa vaalilain eikä puolueen sääntöjen kanssa. Kannattaa tutustua puolueen lähettämään materiaaliin ja verrata sitä vaalilakiin sekä puolueen sääntöihin!

Lähteet: Vaalilaki, Lauri Tarasti: Vaali- ja puoluelainsäädäntö (Edita 2006), Perussuomalaiset rp:n säännöt

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tekstissä ei selvitetä onko PS'lla pyrkimysta rikkoa vaalilakia kuten otsikossa vihjataan.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Sini: valinnat ovat vasta edessäpäin, joten myöhemmin sitten nähdään miten puolueen piiriyhdistykset toimivat. Mikäli valinnat tehdään niinkuin aiheeseen liittyvissä ohjeistuksissa annetaan ymmärtää, niin ne tehdään vaalilain vastaisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Selvä. Luultavasti kaikki puolueet tarvitsisivat yhden Seppo Hauta-ahon.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho Vastaus kommenttiin #29

Kiitos Sini! Varmastikin kaikissa puolueissa on epäkohtansa, useimmissa puolueissa omat alkuperäiset periaatteet on myyty ja kansalaisten sijasta siirrytty palvelemaan markkinavoimia.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Jarmon kommenntti osoittaa, että laeilla ja säännöillä ei hänen mielestään ole mitään merkistystä. Tämä on puolueessamme ja koko yhteiskunnassamme huolestuttava piirre.

Pekka Kärkkäinen

Jarmo. Voisitko kirjoittaa tähän lyhyen listan niistä laiesta, joita ei pidä noudattaa ja joita pitää noudattaa. Minulle kun on hieman hämärää se, mitkä lait voin jättää huomioimatta.

Pekka Kärkkäinen

Jarmo. Voisitko kirjoittaa tähän lyhyen listan niistä laiesta, joita ei pidä noudattaa ja joita pitää noudattaa. Minulle kun on hieman hämärää se, mitkä lait voin jättää huomioimatta.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Pekka: Hyvä kysymys! Tuohon tuskin saat vastausta. Joidenkin kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin vaalilain tiettyjä kohtia ei eräiden mielestä tarvitse noudattaa.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Perustuslaki 2 §

"Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

......

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia."

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miksi olla mukana puolueessa, jossa tehdään lähes kaikki sääntöjen ja lakien vastaisesti, miksi?

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Seppo Leskinen pohdiskelee: "Miksi olla mukana puolueessa, jossa tehdään lähes kaikki sääntöjen ja lakien vastaisesti, miksi?"

Tätä moni muukin on pohtinut. Tästä syystä meidän pitää pyrkiä siihen, että saamme puolueemme toimimaan laillisesti, voi olla että se ei tapahdu ilman merkittäviä henkilövaihdoksia.

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Paikallisyhdistyksen hallituksen jäsenet kähmyilevät paikat itselleen oman poliittisen kunnianhimonsa riivaamana. Jos joku ulkopuolinen otetaan listalle lähtökohtana on se, ettei hän ainakaan omia mahdollisuuksia uhkaa. Puolueen etua ei ajatella yhtään. On erittäin hyvä että istuvat kansanedustajat saavat suoran jatkon ja piiri tai mahdollisesti puoluehallitus päättää isosta osasta ehdokkaita. Se, että olet saanut valtuustovaaleissa vaikka 51 ääntä ja päässyt varavaltuutetuksi, ei välttämättä tee sinusta hyvää kansanedustajaehdokasta jo siitä yksinkertaisesta syystä, että kukaan ei tunne sinua. Vaikka kenties niin kuvitteletkin. Puolueella on 10 000 jäsentä, mutta viime eduskuntavaaleissa puoluetta äänesti 560 000 äänestäjää. Eli puolueen jäsenet edustavat noin 2 prosenttia puolueen äänestäjistä. Tämä on syytä muistaa, kun miettii, kenellä on oikeasti mahdollisuus menestyä vaaleissa. Puolueen kannattaa tietenkin valita sellaisia ehdokkaita, joilla on menestymisen mahdollisuudet, jos vaali halutaan voittaa.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Antti: Meillä täällä Hämeessä oli suosituksena se, että kaikki halukkaat otetaan listalle. Käsittääkseni paikallisosastot esittivät jäsenäänestykseen kaikkia jäsenäänestykseen halukkaita. Meillä täällä Janakkalassa ilmoittautui kolme kandidaattia jäsenäänestykseen ja kaikkia esitettiin.

Olen saanut viestejä eri puolilta Suomea, että erilaisia kyynärpäätaktiikoita on ollut ehdokasasetteluun liittyen. Selvää on, että istuvien kansanedustajien pitää olla mukana, mutta jos sekin tehdään ilman, että heidän ehdokkaaksi nimeäminen perustuu mihinkään, niin ongelmia voi tulla. Miksi ei siis tehtäisi oikein?

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Hyvä kun selvensit Seppo. Vantaalla haisee raato tässä asiassa. Oikein olisi valita kaikki halukkaat, jos tällainen neuvoa-antava äänestys järjestetään. Toinen asia sitten on, onko tällainen äänestys tarpeellinen. Vantaalla valittiin 7 valtuutettua ja kaksi jokeria. Kaikki nimet tuntemattomia valtakunnan tasolla. Tässä oli sitä kyynerpää taktiikkaa ja omaan pussiin pelaamista ilman mitään realistisia mahdollisuuksia menestykseen. Saattaahan se egoa hivellä että on ehdokasehdokas mutta siinä se sitten onkin. Alle 2 prosentin äänillä ei vaaleja voiteta. 98 prosentin äänillä kyllä.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Tiedättekö mistä tämä on?

"Edellä olevan pohjalta teemme puolueena seuraavan SOPIMUKSEN SUOMALAISTEN KANSSA

Muutamme yhdessä suomalaisen yhteiskunnan inhimillisemmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Poistamme kansalaisia välinpitämättömäksi tekevän holhoamisen ja virkavaltaisen kohtelun. Oikeusistuinten tuomiot on aina perusteltava, eivätkä ne saa loukata kansan oikeustajua. Jokaisen kansalaisen perusoikeuksia on kaikissa olosuhteissa kunnioitettava; virkakoneisto ei myöskään saa toimia mielivaltaisesti. Meidän kaikkien on voitava olla oikeusvaltion täysivaltaisia kansalaisia riippumatta asemastamme, koulutuksestamme, varallisuudestamme, asuinpaikastamme jne.

Haluamme rakentaa arvokkaan kansalaisyhteiskunnan, uuden suomalaisen oikeusyhteiskunnan."

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Edellinen lainaus on Perussuomalaiset rp:n yleisohjelmasta. Kun ehdokasvalintoja aletaan tehdä, niin siinä punnitaan puolueen laillisuuden ja demokratian kunnioittaminen. Asiat voi - ja pitää - tehdä niinkuin laki säätää.

Valmistelu jäsenäänestysasiassa on ollut katrastrofaalisen huonoa aikatauluineen ja sisältöineen. Erikoista on, että puolue, joka vaikuttaa eduskunnassa ja on pyrkimässä hallitusvastuuseen, ei näytä piittaavan lain noudattamisesta.

Käyttäjän AnttiKorhonen1 kuva
Antti Korhonen

Niin tosiaan, tarkistin luvut. Helsinki 40, Espoo 28, Vantaa 9 joista 7 valtuutettua! Kolme eläkeläistä, kaksi yli 64 vuotiasta, yksi varasijalta valtuustoon päässyt. Voiko tämä olla edes totta! Kyllä, näin meillä Vantaalla kähmitään. Onneksi joku muu kuin paikallisyhdistys voi vaikuttaa asioihin. Vantaalla toimitaan täysin demokratian vastaisesti ja myös puolueen edun vastaisesti. Ehdokkaita oli 30. Näistä 9 "sopivaa" sai armon paikallisyhdistyksen hallitukselta. Aivan käsittämättömän typerää ja näkemyksetöntä toimintaa.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Sitä se tahallinen kiire teettää, demokratian ei anneta toimia. Myös jäsenistöllä on vaalilain mukaan oikeus asettaa ehdokkaita jäsenäänestykseen, kunhan saa riittävästi jäsenten allekirjoituksia.

kts. vaalilaki
"114 §

Henkilöiden nimeäminen jäsenäänestykseen

Oikeus nimetä henkilöitä jäsenäänestykseen on vaalipiirissä toimivalla puolueeseen kuuluvalla yhdistyksellä, jossa on vain henkilöjäseniä (perusjärjestö). Päätöksen nimeämisestä tekee perusjärjestön päätösvaltaa käyttävä toimielin tai sen valtuuttamana perusjärjestön hallitus.

Jäsenäänestykseen on myös otettava henkilö, jonka vähintään 15 vaalipiirin alueella toimivaan samaan perusjärjestöön kuuluvaa jäsentä on siihen kirjallisesti nimennyt. Henkilön voi nimetä myös vähintään 30 jäsentä, jotka saavat kuulua vaalipiirin alueella toimiviin eri perusjärjestöihin. Perusjärjestön jäsen voi yhtyä vain yhteen tässä momentissa tarkoitettuun esitykseen.

Jäsenäänestykseen ei saa nimetä henkilöä, joka ei ole antanut siihen kirjallista suostumustaan."

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Huom! Ei piirijärjestöjen säännöt eivätkä puoluehallituksen päätökset mene vaalilain yläpuolelle:

Vaalilaki 112 §

Jäsenäänestys

Ehdokkaiden asettamista varten puolueen on toimitettava vaalipiirissä salainen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuva jäsenäänestys, johon ovat oikeutetut ottamaan osaa vaalipiirissä asuvat puolueen ja sen perusjärjestöjen henkilöjäsenet.

Jäsenäänestys ei kuitenkaan ole pakollinen, jos siihen on nimetty enintään niin monta henkilöä kuin puolueella on oikeus asettaa ehdokkaita vaalipiirissä.

Vaalilaki 113 §

Puolueen sääntöjen soveltaminen jäsenäänestyksessä

Jäsenäänestys on toimitettava ja ehdokkaat asetettava puolueen sääntöjen mukaisesti. Siltä osin kuin puolueen säännöissä ei ole määräyksiä jäsenäänestyksestä tai ehdokkaiden asettamisesta, niistä on voimassa, mitä tässä laissa säädetään

Seuraavassa lainaus Lauri Tarastin Vaali- ja puoluelainsäädäntö, s. 335:

"Puolueen sääntöjen ja lain säännösten soveltaminen jäsenäänestyksessä. Vain edellä selvitettyjäsenäänestystä sääntelevä Vaalil. 112§ on pakottavaa oikeutta. Jäsenäänestys on toimitettava ja ehdokkaat asetettava puolueen sääntöjen mukaisesti. Siltä osin kuin puolueen säännöissä ei ole määrityksiä jäsenäänestyksestä tai ehdokkaiden asettamisesta, niistä on voimassa, mitä vaalilaissa säädetään. Puolueen säännöillä tarkoitetaan puolueen keskusorganisaation sääntöjä, joiden tulee olla yhdistysrekisterissä ja lisäksi puoluelain 5§:n mukaan puoluerekisterissä hyväksytyt. Puolueen piiri- tai perusjärjestön säännöt eivär riitä syrjäyttämään mainittuja lainsäännöksiä, eivät myöskään puolueen minkään toimielimen päätökset."

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Hämeen jäsenäänestyksen tulokset tässä:

http://www.pshame.fi/uutiset.html?9

Itse olen viidenkymmenen ehdokkaan listalla sijalla 10, äänimäärä 18. Näillä mennään.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Hämeessä valittiin kansanedustajaehdokkaita, en ole mukana valittujen joukossa, kaksi paikkaa on vielä täyttämättä:

http://www.pshame.fi/uutiset.html?10#.U68ZqUoUs8c....

Jaana Laine

Täällä Hattulassa jossa meillä on 6 valtuutettua valitsi paikallisyhdistyksen hallitus 3 kansanedustaja-
ehdokasta. Mutta mitä ihmettä tapahtuikaan? Paikallisyhdistyksen hallituksen pj. sai "jopin postia" Piirihallitukselta, jossa oli päätetty erottaa Hattulan paikallisyhdistys piiristä määräaikaisesti 2014 vuoden loppuun. Joten meiltä ei sitten saatu asettaa ketään ehdolle, saati tehdä mitään muutakaan loppuvuonna näiden asioiden eteen. Emme saa rahallista tukea, materiaalia emmekä voi osallistua piirin kokouksiin. Näinkö Perussuomalaista ideologiaa hoidetaan kentälle päin? Itse jätin äänestämättä kokonaan ja saman teki varmaan moni muukin täällä Hattulassa. En istu itse paikallisyhdistyksen hallituksessa mutta näin rivijäsenenä en voi kuin ihmetellä. Syy erottamiseen todella yksiöity puolueen sääntöjen noudattamatta jättäminen. Kenenkähän varpaille sitä tuli astuttua? Jossain kähmittiin ja perusteellisesti!

Toimituksen poiminnat