Peruskysymyksiä

Unelma paremmasta maasta

Unelma paremmasta maasta

Siinä maassa arvostetaan perhettä. Siellä asuvat isät ja äidit, jotka rakastavat ja suojelevat lapsiaan maailman pahuudelta. Siinä maassa kasvaa terve ja raitis nuoriso. Sen maan lapset kunnioittavat vanhempiaan. Siinä maassa lapsille opetetaan elämän perusarvot ja mikä on oikein, ja mikä on väärin. Siinä maassa pidetään lapsille rakkaudellista kuria. Sen maan lapset voivat asua turvallisin mielin. Siinä maassa arvostetaan rehellisyyttä ja hyviä tapoja.

Siinä maassa on hyvät koulut. Sen maan lapset voivat käydä turvallisesti kouluaan. Siinä maassa puututaan koulukiusaukseen ja huolehditaan, että kiusaaminen loppuu.

Siinä maassa ei sorreta köyhää, heikkoa eikä vanhusta. Sen maan jokainen kansalainen saa oikeutta. Siinä maassa kunnioitetaan lakia ja sen maan laki on selkeä.
Siinä maassa arvostetaan vanhuksia ja heistä pidetään huolta.

Se maa ei ole rikollisten paratiisi. Siinä maassa ei rikos kannata. Ei kenenkään tekemä rikos. Siinä maassa ei sanota, ettei rangaistuksella ole mitään merkitystä. Siinä maassa pannaan oikeudenmukainen tuomio nopeasti täytäntöön. Sen maan kansalaiset voivat liikkua yölläkin turvallisesti. Siinä maassa suojellaan rehellisiä kansalaisia – ei rikollisia.

Sen maan rajoja vartioidaan tarkasti yöllä ja päivällä – maalla, merellä ja ilmassa. Sen maan rajoja vartioi oman maan kansalainen. Jokainen, joka on tulossa rikollisin aikein, käännytetään rajalta. Jokainen joka on tulossa suuressa hädässä ja avuntarpeessa otetaan vastaan.

Sitä maata, sen koteja ja kansalaisia puolustetaan – tarvittaessa vaikka asein. Siihen maahan ei ole sortajan hyvä tulla. Sen maan vapauden koko kansa on lunastanut. Sen maan puolesta moni on menettänyt kotinsa ja kotiseutunsa, moni on antanut henkensä ja moni on vammautunut.

Se maa on kaunis. Lapin yöttömät yöt, tunturijärvien timanttinen kimallus, tuhansien värien loiste ruskassa ja kirkkaat virrat mittaamattomissa erämaissa kertovat vapaudesta. Siinä maassa on puhtaat järvet. Niitä on kymmeniätuhansia. Sen maan järvissä ja merissä on ihania saaria ja lahtia. Kauniit metsäiset harjut halkovat vesistöjä ja metsiä. Viljavien tasankojen pelloilla kullanhohtoinen vilja kypsyy ihanassa auringonpaisteessa.

Sitä maata viljellään ja varjellaan. Siellä pidetään huolta järvistä, joista, merestä, metsistä ja pelloista – kaikesta. Siinä maassa on runsaasti tilaa. Sen maan ihmiset voivat liikkua vapaasti luonnossa ja hyödyntää sen antimia marjastaen, sienestäen, metsästäen ja kalastaen.

Siinä maassa on työtä. Siinä maassa riittää ihmisarvoista ja rehellistä työtä kaikille työkykyisille. Siinä maassa kunnioitetaan työtä, mutta ei olla raskautettuja työn orjia. Sen maan kansalaisia kannustetaan työhön. Siinä maassa jokainen rehellinen työ on arvokasta. Ammattinsa osaavia henkilöitä arvostetaan.

Siinä maassa maanviljelijää arvostetaan. Sen maan maamies saa elannon tekemästään työstä ja hän voi keskittyä tilansa hoitamiseen. Sen maan pellot ovat terveitä, puhtaita, kauniita ja viljavia. Siinä maassa on runsaat viljavarastot, joista voi antaa tarvitseville. Siinä maassa viljelijä on isäntä tilallaan ja virkailija on hänen palvelijansa.

Siinä maassa pidetään kaikista eläimistä huolta. Siinä maassa lehmät käyskentelevät kesäisin niityillä. Kanatkin saavat kesäisin raittiissa ulkoilmassa kuopsutella maata. Possut eivät asu ahtaasti, vaan niillä on tilaa temmeltää. Sen maan eläimiä ei kuljeteta pitkiä matkoja huonoissa oloissa.

Se maa on sen kansalaisten oma maa. He päättävät itse sen maan asioista perheidensä parhaaksi. Siinä maassa keskustellaan paljon ja arvostetaan toisten mielipiteitä. Siinä maassa kansan valitsemat edustajat ja valtuutetut ovat kansan palvelijoita. Sen maan kansalaiset eivät enää anna luovuttaa pois itsenäisyyttään eikä vapauttaan, vaan pitävät niistä tinkimättä kiinni.

Siinä maassa arvostetaan oman maan kulttuuria. Siinä maassa kannustetaan luovaan toimintaan. Sen maan kirjastoissa on hyviä kirjoja runsaasti. Siinä maassa toimii runsaasti harrasteryhmiä kaikilla taiteen ja kulttuurin aloilla.

Sen maan kansalaiset liikkuvat runsaasti. Heillä on kunnostetut ladut, polut ja heillä on hienot kansallispuistot. Heillä on käytössään ihanat uimarannat ja uimahallit. Sen maan kansalaisilla on mahdollisuus pelata joukkuepelejä. Sen maan jokaisella lapsella ja myös aikuisella on mahdollisuus päästä mukaan joukkueeseen.

Siinä maassa eletään raittiisti ja terveellisesti. Siinä maassa pidetään sairaista huolta ja heidät parannetaan, jos se on mahdollista. Sen maan kansalaisen ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja lääkärin luo. Siinä maassa yhteiskunta pitää huolen perusterveydenhuollosta. Siinä maassa voi halutessaan mennä yksityislääkärille.
Siinä maassa arvostetaan yksilöitä – jokaista ihmistä. Siinä maassa annetaan jokaiselle ihmisarvo.

Siinä maassa raha ei ole isäntä, se on vain ihmisen renki. Siinä maassa ei keinottelu kannata. Siinä maassa ei ole velkavankeja.

Siinä maassa kansalaiset kunnioittavat Jumalaa ja noudattavat hänen käskyjään ja kehotuksiaan. Siinä maassa ei väännetä Jumalan sanaa, vaan se pidetään puhtaana.
Siinä maassa ahdistus helpottaa. Sen maan ihmisillä on hyvä olla.

Siihen maahan me kaipaamme. Se maa ei ole kaukana. Se on meidän sydämissämme ja ajatuksissamme. Se siintää mielessämme kuin uuden ihanan aamun sarastus. Se nousee niin kuin aurinko pimeästä yöstä. Ensin pimeys alkaa vähitellen kadota ja lopulta valkeus voittaa pimeyden. Mutta – se on maa, joka ei synny ilman ponnisteluja. Me – kaikki suomalaiset – voimme tehdä sen ottamalla itse vastuun tulevaisuudestamme.

teksti: Seppo Hauta-aho (kirjoitettu v. 2001)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nyt taisi syntyä ajallista synenergiaa sinun ja minun blogien väliin.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kiitos Birgitta! Tuossa Alatalon laulussa on samoja elementtejä.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Tällainen sunnuntaiaamu... Mä arvostan Sepon rohkeutta tuoda oma unelmansa tänne. Jos tuota nyt sydämellä katsoo, niin vähintään alkaa kysyä, onko meillä kohta mitään, ellei meillä ole unelmia.

Seppo, sä olet ehkä vielä enemmän vanhan liiton miehiä kuin minä, mutta kyllä meidän unelmamme ihan riittävästi tangeeraavat: ainakin niin, että, ihmisillä on todellakin valitsemansa hyvän seuran kesken järjestää itselleen unelmansa näköistä elämää.

Ja kyllä sinne Sini ja Birgittakin mahtuvat unelmineen. Tasa-arvon vahvistajana ja ylläpitäjänä me vain tarvitsemme mielestäni itsenäisen maan. Suomalaisilla on vielä osittain kansalliseen alitajuntaan painuva yhteinen käsitys oikeudenmukaisuudesta. Rehabilitoidaan itsenäisyys ja säilytetään globaali omatunto, toimi se ennenkin.

Eikä paluuta ole. Maailma on sitten uusi kuitenkin, erilainen ja parempi.

Kaikille oikein positiivista ja rakentavaa sunnuntaita, rakentaminen alkaa aina suunnitelmalla, unelmalla.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kaikki muutos lähtee unelmista.

http://www.youtube.com/watch?v=wNXTyfWI7BU
(Kari Tapio - Olen Kuullut On Kaupunki Tuolla)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tätä Hauta-ahon unelmaa tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa, kun muodosteilla oleva EU-federaatio alkaa hajoamaan. Suomen ja suomalaisuuden arvostus palautuu tällöin ns. yhden yön aikana.

Tällöin joku varmaankin toteaa, että "EU-kansalaisia meistä ei tullut, emmekä halua venäläistyä. Olkaamme siis suomalaisia!"

Reijo Tossavainen

Hauta-aholta hyvä kirjoitus.

Myös Lavi valitsi sanansa oikein:
http://youtu.be/bHTnzFq-PPA

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kysymys on arvoista ja arvomaailman pohjasta. Jos se on pielessä, niin lopputulos tulee olemaan huono. Toivoisin, että kansalaiset heräisivät ajoissa, muuten tuo herääminen voi olla aika karvas...

...Diktatuuriin siirtymistä on kautta aikojen edeltänyt laajalle levinnyt ja syvälle juurtunut valheellisuus politiikassa, talouselämässä, uskonnossa ja kaikkialla muillakin elämänaloilla. Valheella on ajan mittaan taipumus kasaantua, ja kun sen määrä on yhteiskunnassa kasvanut tarpeeksi suureksi, tuloksena on usein katastrofi, esimerkiksi diktatuuri.

Toimituksen poiminnat